četvrtak , 19 maja 2022

Jubilarni Uskršnji festival “Bosilegrad 2018”

Bogatim kulturno- umetničkim programom i izobiljem dečijih osmeha biće obeležen ovogodišnji 25. jubilarni međunarodni dečiji Uskršnji festivalu Bosilegradu. Festival u organizaciji Udruženja građana Glas iz Bosilegrada, započeo je 1 aprila, likovnom kolonijom dvanaestoro umetnika iz Bosilegrada i brojnih gradova širom Srbije i Bugarske. Izložba slika, koje oslikavaju Uskršnje motive tokom najradosnijeg praznika biće prikazane 6. aprila na svečanoj izložbi u Centru kulture Bosilegrad.

Program festivala predviđa dve pozorišne predstave teatra iz Budapešte i Sofije, koncertni program istaknutih bugarskih folklornih ansambala i gala koncert pop i dens grupa iz Bugarske.

Povodom godišnjice festivala udruženje Glas organizovalo je forokonkurs za najlepšu fotografiju prredstojećeg i proteklih festivala, a takmičar sa najlepšom razglednicom bosilegradskog Uskršnjeg festivala dobiće fotoaparat.
Zvanično otvaranje Uskršnjeg festivala je prvog dana Uskrsa kada će organizatori uručiti nagrade svim dosadašnjim pobednicima, nakon čega sledi tamkičenje u tucanju jajima. Takmičenje je u dve kategorije dece do 5 i 15 godina. Finale festivala zakazano je za ponedeljak, 9. april, defileom kukera iz Pernika. U završnoj fazi takmičenja biće proglašen ovogodišnji pobednik i izabrano najoriginalije i najlepše ofarbano jaje. Svim učesnicima i pobednicima organizatori će uručiti robne nagrade, pehare i medalje.

„Uskršnji festival je san svakog deteta, a ove godine okupiće više od 800 dece iz Srbije, Bugarske, Makedonije, Rumunije, Mađarske, Ukraine, Moldavije, Albanije i Kipra”, saopštio je glavni organizator festivala i predsednik udruženja „Glas” Bosilegrad, Aleksandar Dimitrov.

“S obzorom da se jubilarni festival održava u godini predsedavanja Bugarske Savetom Evrope, čije je moto –„Jedinjenje nas čini moćnijim”, naša zajedička misija je da pošaljemo poruke ljubavi, razumevanja i saživota za jedan lepši i bolji svet pun nade, bez granica i predrasuda, dodaje Dimitrov.
Kao kruna priznanja za dugogodišnje zalaganje u organizovanju Uskršnjeg festivala i očuvanju tradicija i običaja Program Evropske komisije „Evropa za festivale, festivali za Evropu” (EFFE), Međunarodni Dečiji Uskršnji Festival nagrađen je EFFE znakom (LABEL) za 2015 i 2016 godinu. Nacionalni savet bugarske nacionalne manjine u Srbiji 2016 godine proglasio je Uskršnji festival za dešavanje od izuzetnog značaja za bugare u Srbiji.

Takođe pročitajte

Izložba “Vjetar periferije” Tadije Janičića u GSLU

Na Međunarodni dan muzeja 18. maja, u 19 sati u Oficirskom domu u Nišu biće …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.