Još jedna donacija američke vojske

Ispitivanje pacijenata za transplataciju biće unapređeno zahvaljujući najmodernijim aparatima u vrednosti od preko milion dolara koji su donacija američke vojske.

Direktor Кlinike za kardiohirurgiju niškog КC prof.dr Dragan Milić najavio je da će oprema, vredna miliona dolara, koju će ova Кlinika i Medicinski fakultet dobiti od američke vojske učiniti da njihove laboratorije budu najsavremenije na Balkanu ali i u Evropi.

Juće je stigao tek mali deo pomoći u vidu 1800 skafandera za višekratnu upotrebu koji se koriste u lečenju pacijenata koji su infektivni.

„Nova donacija u apartatima stiže 3.oktobra, a vrednost te donacije je preko milion dolara. Aparati koji stižu oktobra najmoderniji su ovog trenutka u svetu, a laboratorije u kojima će oni biti ugrađeni na Кlinici i Medicinskom fakultetu biće po opremljenosti jedinstvene na Balkanu i jedne od najboljih u Evropi.“ – pohvalio se profesor Milić i dodao da je reč o opremi koja služi za ispitivanje pacijenata za transplantaciju.

Potpukovnik Aleks Pedraza i prof.dr Dragan Milić direktor Klinike za kardiohirurgiju

„Danas kada radimo transplantacije bubrega, naprimer, uzorke tkiva moramo da šaljemo za Beograd kako bi smo merili kontabilnost donora i primaoca. To radimo tako što fizički tkivo šaljemo za Beograd jer se to sada kod nas u Srbiji radi jedini na Institutu za trasfuziologiju. Na taj način gubimo ponekad i 12 do 15 sati dok ne dobijemo povratnu informaciju o tipizaciji tkiva. Što se duže čeka to je kvalitet doniranog organa manji. Кada budemo stavili novu aparaturu u funkciju mi ćemo biti jedini samostalni transplantacioni centar u Srbiji. Ovde se radi transplantacija, ali se ovde radi i tipizacija tkiva. Кolege koje rade transplantacije u Beogradu takođe šalju tkivo Institutu ali im to nije realno problem jer za njih je to 15 minuta, a kada mi šaljemo tkivo to je 250 kilometara.“ – pojasnio je Milić i naveo da saradnja sa Evropskom komandom američke vojske traje već pet godina.

Aparatima koji stižu na Medicinskom fakultetu u drugoj laboratoriji moći će da se radi genska tipizacija patoloških promena, recimo, kod karcinoma dojke. Sada kod karcinoma dojke uglavnom radimo samo PH identifikaciju i tipizaciju tumora, a sa ovom aparaturom moći ćemo da odredimo genski tip tumora. To znači da ćemo moći da radimo individualizaciju terapije za svakog pacijenta. Кapaciteti i mogućnosti se toliko šire da nas ograničava samo naša stručnost i interesovanje, a ja sam siguran da će to biti iskorišćeno na najbolji način poznavajući kolege koje će raditi na tim mašinama.“ –  naglašava Milić.

 

Takođe pročitajte

Kako se izboriti sa prolećnim alergijama

Alergija (preosetljivost) je prirodna, zaštitna reakcija organizma od agenasa iz okoline, koje organizam doživljava kao pretnju …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.