Jogiju i Bata Kandi nagrade za životno delo i promociju džeza

Dva priznanja – za životno delo Dragomiru Milenkoviću Jogi iz benda “Hazari” i Specijalna nagrada festivala za promociju balkanskog džeza Vladeti Kandiću Bata Kandi uručena su večeras u Nišu. Nagrade im je uručila gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.
“Hvala svima koji su doveli do toga da moj višedecenijski rad bude priznat, posebno mi je zadovoljstvo što sam godinama živeo ovde i što je Niš kao kulturni prostor mnogo doprineo mom muzičkom stvaralaštvu. Niški kraj je vrlo zvučna zona što se tiče muzike, poseban kulturni prostor veoma bogat i u njemu sam našao inspiraciju u mom radu. Ideja je bila da se stvori balkanski džez, da to uđe kao pravac jer postoje drugi pravci poput latino, orijentalni ili hindu džez i tako dalje – rekao je Milenković.

Dragomir Milenković, samostalni umetnik, gitarista, kompozitor, publicista i jedan od pionira fuzije džeza i stetske muzike – dobitnik je nagrade za životno delo koju “Nišvile” festival dodeljuje umetnicima koji su ostavili značajan trag na srpskoj džez sceni. Njemu će nagrada biti uručena prve večeri Nišvila  koji počinje sutra, 10.avgusta i trajaće do nedelje, 13.avgusta.

Dragomir Milenković je rođen je 1954. u dalmatinskom gradu Trogiru, Hrvatska. Živeo je i u Prokuplju, a godine tokom kojih je stekao širu afirmaciju i skrenuo pažnju na svoj rad i van granica Srbije – proveo je u Nišu. Pored širokog interesovanja i iskustava u oblasti muzike, tokom nekoliko decenija se veoma posvećeno se bavio džezom, radeći po sistemu Berkli škole iz Bostona, a potom istražujući mogućnosti primene muzike sveta u džez umetnosti. Početkom 90-ih prošlog veka radio je na izgradnji nove balkanske muzike i balkanskog džeza u okviru sastava Hazari, koji je pre trridesetak godina osnovao upravo u Nišu, a čije je prvo izdanjhe objavljeno u izdanju Nišvila, i Misteria Karpatika, da bi nastavio sa kulturološkim radom na teoriji i praksi džez improvizacije. Sa autorskim kompozicijama se do sada predstavio na 14 albuma, nastupao na brojnim festivalima u zemlji i inostranstvu, koncertima, sarađivao sa Francuskim Kulturnim Centrom, Iranskim Kulturnim Centrom, Ministarstvom Kulture Srbije, ustanovama kulture Srbije, RTS-om, TV Al Džazirom, i međunarodnim Crvenim krstom.

Takođe pročitajte

Kako napisati brief za dizajn ambalaže

Brief za dizajn ambalaže predstavlja ključni dokument koji objedinjuje sve potrebne informacije, smernice i očekivanja …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.