četvrtak , 7 jula 2022

Jezero MODRAC pleni svojom snagom

Jedna od najvećih akumulacija u bivšoj Jugoslaviji, u koju se ulivaju reke Spreča i Turija deli sudbinu ostalih veštačkih jezera na ovim prostorima jer im preti ekocid zbog narušene ravnoteže između prirode i profita ali je i dalje prelepo.

Jezero Modrac nastalo je 1964.godine izgradnjom brane na reci Spreči u mjestu Modrac, opština Lukavac. Na njega se može doći sa svih strana. Iz pravca Doboja i Gračanice magistralnim putem Doboj –Tuzla. Ako se kreće iz pravca Hrvatske i preko graničnog prelaza Orašje te iz pravca Gradačca i Srebrenika, do jezera se dolazi putem Orašje – Tuzla. Iz pravca Sarajeva na jezero se dolazi magistralnim putem prema Tuzli.

Prostire se na oko 17 kvadratnih kilometara, maksimalna dubina je oko 20 m., najveća širina oko 1600 m., a dužina 11 km.

Jezero Modrac je idealno mesto za razvoj turizma, i naravno – za ribolov. Cijelom dužinom obala je pristupačna i za vreme niskog vodostaja, automobilom se može stići skoro do svakog dobrog mesta za pecanje na jezeru. Za vreme visokog vodostaja, potrebno je kratku deonicu preći pešice.

Najveće dubine prostiru se sredinom jezera, gde su i stara korita reke Spreče i Turije, te u neposrednoj blizini brane. Dno se sastoji od zemlje i kamena, na jednom delu Tuzlanske obale ispod Kiseljaka i dobar deo obale ispod sela Bokavici u Lukavačkom delu, kao i prema brani.

 

Takođe pročitajte

Poznati jednoglasno: “EXIT je osećaj koji mora da se doživi!

Brojna poznata lica i javne ličnosti, kao što su Miloš Biković, Dragana Mićalović, Viktor Savić, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.