Jel Makarska gde je nekad bila?

Iz „ljubavi“ planine i mora rodila se Makarska rivijera i teško je odlučiti se da li ste u podnožju planine ili na obali mora ali lepota ovog poteza dugog 60 kilometara, od Brela do Graca ostavlja bez daha.

makarska rivijera plazaMakarska rivijera je godinama bila omiljena destinacija predratnim generacijama  svih „naroda i narodnosti“ bivše Juge a tu privilegiju su sačuvali domaćini i stranci. Bivšim „jugićima“ je zbog standarda sve nepristupačnija jer se čak i komšijama Bosancima više isplate turska letovališta a Srbi već imaju „svoja“ mora, Jonsko i Egejsko.

U srećnija vremena na letovanje su išli svi, od portira do direktora, sa bližom i daljom porodicom, jer je svaki kolektiv koji je držao do sebe imao svoje odmaralište upravo na najlepšem delu Jadrana.makarska rivijera jadran

E, toga više nema  jer je prosečnom stanovniku bivše SFRJ ova destinacija preskupa. Prelepa i preskupa. Cena apartmana u domaćoj radinosti je najmanje 50 evra za dan, dok se u hostelima sa doručkom kreće od 70 evra. Hoteli su već posebna priča. Pijace su skupe kao i radnje, čini se čak da i „Lidl“ ima „jače“ cene od onih u Grčkoj. Zvuči nemoguće i možda je u pitanju samo lični utisak jer se autor nije bavio uporednom analizom. Kome je do matematike kada je okružen takvom lepotom?

makarska rivijera detaljStrancima nije, kafane i kafići su prepuni, vidi se da ljudi uživaju. Domaćini su otvoreni i gostoljubivi i niko ne mari da li pričate „ekavicu“ ili „ijekavicu“ niti obraća pažnju na registarsku oznaku na vozilu tako da mesta strahu nema. Jugonostalgija nije toliko izražena kao kod Slovenaca ali Dalmatinci nemaju ništa protiv turista iz recimo, Srbije.

makarska rivijera baska voda nocuNajpoznatije i najveće mesto je Makarska ali jedno do drugog, skoro iza svake krivine, lepo su se usidrili Baška Voda, Bratuš, Brist, Brela, Drašnice, Drvenik, Gradac, Igrane, Podaca, Podgora, Promajna, Tučepi i Živogošće. Bilo koje mesto da odaberete nećete pogrešiti što se mora tiče samo zavisi da li vam treba mirniji odmor ili sadržajniji noćni provod koji je ipak najživljiji u Makarskoj. makarska rivijera spomenik turisti

Kada vam dosadi kupanje u moru možete se otisnuti brodićem do nekog ostrva od kojih su najveća Brač, Hvar i Korčula. A bilo bi šteta i da propustite odlazak na planinu Biokovo koja je isprepletana pešačkim i biciklističkim stazama, a može se naravno i kolima za pola sata stići do vrha planine. Dubrovnik je udaljen 165 kilometara, delta Neretve ( 62 km), ušće reke Cetine i slavni gusarski grad Omiš (37 km), gradovi pod zaštitom UNESCO – a Split (61 Km), Solin (66 km),Trogir (83 km) i Šibenik (136)…makarska rivijera sveti nikola moreplovac

Što se mora tiče ono ostavlja bez daha ne samo zbog „sve nijanse plave“ već i zbog toga što je čisto, kao i plaže koje su šljunkovite i osvežavajućeg maestrala.

makarska rivijera morski plodoviGastronomsku ponudu Makarske rivijere je nešto u čemu ćete se sigurno zaljubiti jer je ponuda morskih specijaliteta bogata. Naručiti roštilj ili picu veliki je promašaj. Naravno, ako ste vešti kuvari i ranoranioci svako mesto u jutranjim satima otvara riblje pijace na kojima se po pristupačnijim cenama, od onih u restoranu možete snabdeti svežom ribom. Dalmatinska vina takođe su poznata kao i sirevi i masline.

Miris mora, ali i borova i ruzmarina nešto je što će vas pratiti dugo nakon što se oprostite od ove rivijere. makarska rivijera plaza nugal

 

 

Takođe pročitajte

Proglašeni pobednici 29. Internacionalnih horskih svečanosti

Internacionalne horske svečanosti prvi put su održane 1966. godine. Manifestacija traje četiri dana i održava …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.