Jedan grad u Srbiji je u julu krcat – i za to postoji mnogo odličnih razloga

Iako tokom leta kao da sve nekako utihne u većem delu naše zemlje, jer ljudi odlaze na odmore, jedan grad dodatno „oživi“ baš u julu.

Novi Sad već decenijama unazad tokom leta okuplja veliki broj ljudi, pre svega zbog Exit festivala, koji se održava tradicionalno drugog vikenda u julu, ali ove godine postao je još popularnija destinacija i među strancima, ali i domaćim posetiocima. I razlog za to nikada nije bio bolji, jer Novi Sad je Evropska prestonica kulture za 2022, a u godini titule program koji ovaj grad nudi je izuzetno bogat i ispunjen, namenjen apsolutno svačijem ukusu.

Tako, ovaj mesec u Novom Sadu počeo je veoma jako – do poslednjeg mesta rasprodatim mjuziklom „Mi smo narod“ ljubljanskog benda Lajbah u Domu vojske 2. jula. I nastavio se tako – već pomenutim Exit festivalom, koji traje do 10. jula, a već 12. jula očekuje nas premijerno izvođenje predstave „Mefisto” u Srpskom narodnom pozorištu, reditelja Haris Pašovića, u koprodukciji SNP i EPK, dok je drugo izvođenje dva dana kasnije.

Naredni vikend je posebno zanimljiv, jer se u petak, 15. jula od 20 časova otvara se velika izložba San neolitske noći u Muzeju Vojvodine, što je idealan način da saznate više o istoriji ovih prostora – na jednom mestu naći će se najznačajnija otkrića vezana za neolitski period, a izložba će obuhvatiti i više od jednog veka plodonosnih arheoloških istraživanja. To je prva takva izložba u Srbiji u tom kapacitetu o neolitskom dobu od 1968. Godine.

Počevši od čuvenog Lepenskog Vira, pa preko Starčeva, Golokuta i Nose, do Vinče, Pločnika i Gomolave. A ukoliko i ne stignete na otvaranje, možete sutradan, 16. jula (ili bilo kada do 15. oktobra) obići izložbu i nakon toga posetiti dva velika koncerta u Kreativnom distriktu, „Uvertira za mir“ Filharmonijskog orkestra Za nove mostove od 20 časova i 22 minuta, a potom da slušate „Klavirsko trojstvo“ – koncert Vasila Hadžimanova, Bojana Zulfikarpašića i Matije Dedića. I vrhunac tog vikenda čeka nas 17. jula od 21 čas, kada se pod otvorenim nebom na Petrovaradinskoj tvrđavi dešava premijera filma „Liberta – rađanje grada“, prve filmske sage o Novom Sadu.

I tu naravno nije kraj, već tek početak sjajnog novosadskog leta.

Osim toga, svakodnevno se odigrava najmanje 10 različitih događaja, od kojih svaki zaslužuje vašu pažnju – kompletan program tokom jula (ali i narednih meseci) u Evropskoj prestonici kulture možete pogledati na ovom linku i odabrati datume i događaje koji vam odgovaraju – sigurno će ih biti mnogo.

Takođe pročitajte

Deca kao čuvari tradicije u varoši pod Oplencem

Kako smo sačuvali veru, čega su se igrala deca početkom XIX veka, šta se jelo …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.