“To je nama naša borba dala”

Mlada umetnica iz Niša Jovana Mladenović londonskoj publici prezentovala je 25 spomenika iz Srbije nastalih nakon Drugog svetskog rata.U Londonu je nedavno završena izložba mladih umetnika Balkana „Interruption“ na kojoj su učestvovali i slikari iz Srbije i regiona, među kojima i Nišlijka Jovana Mladenović. Inspirisana domaćom arhitekturom, Jovana je londonskoj publici prezentovala seriju fotografija pod nazivom “Monumentalni strah“, posvećenu spomenicima revolucije bivše Jugoslavije, nastalim posle Drugog svetskog rata.
Kroz neobičan spoj fotografije, istorije, baleta i mode, što su i glavna interesovanja mlade umetnice, ona prikazuje 25 betonskih spomenika nastalih za vreme Josipa Broza koji i danas sećaju na vreme komunizma, Jugoslaviju i neko davno vreme.
Jovana je nakon završenih studija u Beogradu rešila da se otisne u svet i dalje školovanje nastavi u Londonu gde je upisala master studije za modnu fotografiju.

„Tek kad sam došla da živim u London videla sam koliko je meni moja zemlja inspirativna. Dok sam živela u Nišu , a kasnije i na studijama u Beogradu, od svega što me je kočilo, nisam mogla da vidim te lepe stvari naše zemlje“, kaže Jovana i dodaje:

„Oduševljena sam reakcijama u Londonu, ljudi su tamo zaista želeli da razumeju projekat i slušali su moju prezentaciju s punom pažnjom. Interesantno je da su vrlo informisani o našoj zemlji, s obzirom na to da je moj rad fokusiran na spomenike NOB-a, prijatno iznenađenje je bilo videti interesovanje na njihovim licima“
Jovanina najveća želje jeste da napiše i knjigu o spomenicima iz svoje zemlje, te poziva sve dobre ljude koji na bilo koji način to mogu, da joj pomognu da realizuje svoju ideju.

Takođe pročitajte

Niški atletičar postao pivar

Nišliji Stevanu Antanasijeviću atletska karijera nije bila suđena, ali zato preduzetnička jeste. Započeo ju je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.