Jašunjski manastiri odolevaju vekovima

Ove godine biće obeleženo 500 godina od kada su braća Jovan i Andonik iz plemićke porodice Kantakuzin podigli crkvu u manastirskom kompleksu u okolini leskovačkog sela Jašunja.

Na temeljima ranohrišćanske bogomolje iz 6. veka žene ili sestre iz plemićke porodice Kantakuzin 1499. godine sagradile su ženski manastir i posvetile ga Vavedenju svete Bogorodice. Oba manastira su kulturno dobro od 1947. godine, a zaštićen je i prirodni ambijent u kome se nalaze i poznatiji su pod jednim imenom – Jašunjski manastiri.

Ova svetinja u Babičkoj gori je u potpunosti očuvana do današnjih dana, a njene freske, sa početka 16. veka, predstavljaju pravi dragulj, jer nigde nisu doslikavane. S obzirom na to da o manastiru dugo niko nije brinuo ikonopis je bio preliven čađu i ništa se od prelepih fresaka nije videlo, a onda su stručnjaci skidali sloj po sloj i stigli do autentičnog dela Petra od Sofije kome se svi dive.

Sve površine u priprati i unutrašnjosti crkve, na kojima je autor ostavio svoj potpis, su skoro u potpunosti očuvane. Otkrivene su zahvaljujući pomoći japanske vlade i tamošnjeg profesora umetnosti Mićitaki Suzikija, koji je primio pravoslavlje u Hilanadaru. Mnogi kažu da su ove freske neuporedive čak i sa starijim ikonopisima, jer plene svojom izvornom lepotom. Obnova napuštenog manastira, koji slavi i 650 godina postojanja, počela je pre deset godina sa dolaskom igumana Joanikija. Posle pola veka o kompleksu je ponovo imao ko da brine. Stara crkva, sa dotrajalim krovom, se od korova nije ni videla, a konak i delovi manastirskih zidova bili su pred rušenjem. Protosinđel Joanikije je dve zime proveo u kamp-kućici i korak po korak, uz pomoć crkve, lokalne samouprave i dobrotvora započeo obnovu manastira.

Podignut je konak, zvonik, letnja trpezarija, ogradni i potporni zidovi, a prošle godine i manastiraska kapija. Uređen je plato i obnovljen vajat, dok se u novosagrađenom pirgu, visokom 15 metara, nalaze prodavnica suvenira i krstionica. U ove poslove je samo u poslednje tri godine iz leskovačkog budžeta uloženo više od 10 miliona dinara.

Arheološka istraživanja su potvrdila da su braća Kantakuzin crkvu podigli na temeljima hrama iz vremena Nemanjića, a prema legendi srpska vojska se ovde pričestila pred boj na Kosovu.

Na temeljima ranohrišćanske bogomolje iz 6. veka podignut je još jedan manastir u Babičkoj gori. Žene ili sestre iz plemićke porodice Kantakuzin 1499. godine sagradile su ženski manastir i posvetile ga Vavedenju svete Bogorodice. I on spada u izuzetno vredan primer srpske arhitekture. Oba manastira su kulturno dobro od 1947. godine, a zaštićen je i prirodni ambijent u kome se nalaze i poznatiji su pod jednim imenom – Jašunjski manastiri.

Takođe pročitajte

Lebane po četvrti put organizuje Miholjske susrete sela

I ove godine opština Lebane je kod Ministarstva za brigu o selu prošla na projektu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.