petak , 27 januara 2023

Jasmina sa VLASINE – Nisam pristala da budem žrtva tranzicije

Pre devet godina administrativni tehničar Jasmina Veličković (56) iz Surdulice ostala je bez primanja u zadruzi “Pobeda” pa je njen hobi da pravi zdravu i ukusnu zimnicu postao izvor prihoda za celu porodicu.

Jasmina se sada bez gorčine priseća tog mučnog perioda za njenu porodicu jer je ostvarila glavni zadatak svakog roditelja, odškolovala je i izvela na put svoje dve kćeri Mariju i Katarinu.

“Kada su meni prestali da isplaćuju platu i suprug Čedomir ostao je bez posla u državnoj ustanovi gde je radio po ugovoru na određeno vreme. U to vreme ćerke su upisale fakultete tako da sam morala da stvorim novac za njihovo školovanje. Suprug i ja potičemo sa Vlasine i dobri smo poznavaoci lekovitog bilja i šumskih plodova pa smo u tome pronašli spas za kućni budžet. Više i ne znam koliko teglica slatka, džema, sokova,…sam napravila za ovo vreme, priseća se Jasmina čiji proizvodi su postali brend sa Vlasine.

U početku je svoje proizvode prodavala gostima hotela “Narcis” a sada ima svoje “prodavnicu”, odnosno bungalov na Vlasini čiji zakup plaća Novosadski humanitarni centar.

“Velika prekretnica je bila kada su me pozvali iz ovog Centra jer su se istinski potrudili da mi pomognu. Mira Novaković me je uputila u tajne marketinga, dobila sam i grant od 1500 evra za kupovinu opreme a sada sledi pomoć oko dizajna ambalaže i etiketa, kaže Jasmina koja ne krije da veliku zahvalnost duguje pokojnoj baki Mili i majci Miri koje su je pak uputile u tajne pripreme domaće zimnice.

“Sve radim po starinskim receptima a to znači da nema konzervansa. Kako spremam za svoju decu tako i za kupce i to je tajna poslovnog uspeha. Ljudi sa strane umeju da prepoznaju kvalitet i to mi je veliki kompliment, veli Jasmina koja je ponosna na činjenicu da su obe ćerke završile fakultete, Pravni i Ekonomski a i suprug Čedomir se vratio na posao.

“Naša priča je slična mnogim porodicama koje su se našle u raljama tranzicije. Ipak, mi smo pobednici a ne njene žrtve!”

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane opštine Surdulica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Takođe pročitajte

200 hiljada EUR za kreativnost u turizmu

Evropska unija će dodeliti bespovratna sredstva za kreativne i inovativne ideje u oblasti turizma i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.