ponedeljak , 15 avgusta 2022

“jART – JA SAM UMETNOST” u Beogradu

Na poziv organizatora medjunarodne konferencije „Vaspitavati kulturom: ka društvu u kom su vrednosti važne“, profesorka umetnosti u gimnaziji „Stevan Jakovljević“ u Vlasotincu Jasmina Zlatković govorila je o interkativnoj izložbi jART – Ja sam Umetnost koju je sa svojim učenicima organizovala u Vlasotincu u okviru manifestacija Dani Vlasotinca i Noć muzeja.

Prvog dana konferencije 24.6. u Ateljeu 212 u Beogradu, prof. Zlatković je predstavila projekat kao primer dobre prakse u obrazovanju ističući neminovnost povezanosti škole kao obrazovno-vaspitne institucije i kulture kao vaspitnog faktora. Istovremeno, učesnici Konferencije imali su priliku da pogledaju izložene fotografije i porazgovaraju sa „živim modelima“. Prikazana su dela od baroka, realizma, impresionizma pa sve do postmoderne. U performansu koji je pratio izložbu fotografija učestvovalo je 13 učenika koji su iz svoje uloge komunicirali sa publikom.

„Izložba je nastala spontano na časovima likovne umetnosti tokom školske godine. Ideja je bila da učenici ne samo savladaju gradivo likovne kulure i da se upoznaju sa nekim od najpoznatijih dela likovne umetnosti, već i da zaista shvate vrednost tih dela i veličinu umetnika koji su ih stvarali. Učenici su sebe stavili u ulogu umetnika, ali i umetničkog dela, tako da su bar na trenutak osetili šta to znači biti umetnost. „Igranje uloga“ je primer interakcije i edukacije u izložbenom prostoru i odličan način vršnjačkog učenja. Učenicima se ideja toliko dopala da je prerasla u interaktivnu izložbu sa živim modelima. Mnogi su dali svoj doprinos što prilikom rekonstrukcije slika, što u okviru performansa tj. glumeći umetnike i njihova dela. Čak dve postave živih modela je uzelo učešća u performansima! Na kraju se čitava zamisao ispostavila kao izuzetno uspešna i ima prostora za dalju nadogradnju.“ pojašnjava profesorka Zlatković

Gimnazija „Stevan Jakovljević“ u Vlasotincu već desetina godina aktivno učestvuje u kulturnom životu grada i ima odličnu saradnju sa Kulturnim centrom, Narodnom bibliotekom, Underground Music Festivalom i Turističkom organizacijom Opštine.

Poetske večeri, koncerti, izložbe fotografija, druženja sa mladima pesnicima samo su neke od aktivnosti kojima se gimnazijalci predstavljaju svojim sugradjanima. Publika ih u rodnom gradu uvek sa oduševljenjem dočeka i isprati ovacijama. Ovoga puta ni publika iz velikog grada nije bila imuna. Bez obzira na bogatstvo kulturnog sadržaja koji je u ponudi u jednoj metropoli, interaktivna izložba učenika jedne male škole sa juga Srbije bila je nešto potpuno novo i drugačije. Mnogi su poželeli da ih ponovo vide. I budu aktivni učesnici jedne izložbe.

Biljana Milosavljevic Pipović

Takođe pročitajte

Sav taj DŽEZ na fotografijama Marine Pešić

U galeriji “Paviljon” u niškoj Tvrđavi sinoć je otvorena izložba fotografija “Džez pod svetlima Nišvila” …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.