sreda , 26 februara 2020

Jana Milosavljević – Kako danas izgleda “Mala Zone”

Nakon projekcije višestruko nagrađivanog, ali veoma kontroverznog filma “Ustav Republike Hrvatske”, delovalo je da publika na niškoj Letnjoj pozornici više neće biti iznenađenja, ali to nije trajalo previše dugo.

Već na drugoj festivalskoj večeri, kao drugi po redu, prikazan je filmsko ostvarenje Luke Bursaća, „Afterparti“. Ovo je film koji predstavlja život, ali i društvo sačinjeno od mladih, a smešteno u modernom Beogradu. U filmu koji na neverovatno realističan način prikazuje pokušaj mladih da uspeju na, videće se, teži način, te neretko upadajući u moralne dileme, pa i blud, jednu od glavnih uloga tumači Jana Milosavljević koja za Magazin Sana Life govori o karijeri i film. Jana je, inače“ srpskoj javnosti postala poznata jako rano, svojom debitanstkom ulogom Zone Zamfirove u istoimenom, najuspešnijem srpskom filmu svih vremena, iz, sada već davne, 2002. „U filmu tumačim lik Tiće, hostese beogradskog noćnog kluba „Line“ u kome se odvija celokupna priča. Ona je dobra i naivna devojka, koja na kraju ispadne najhrabrija jer se jedina otrgla destruktivnom načinu života, naspram ostalih likova u filmu, a koji se jako dobro mogu uporediti sa onim kako stvari stoje van platna“, kaže mlada glumica.
Jana je diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a kao debitant se pojavila u kultnom filmu Zdravka Šotre „Zona Zamfirova“ kada je sa svega dvanaest godina tumačila lik male Zone Zamfirove. Kako je Šotrino ostvarenje doživelo uspeh kao nijedan film naših prostora u proteklih par decenija, sa popularnošću se susrela kao devojčica, pa joj je javnost vrlo brzo pripisala epitet „Mala Zone“. Jane u zahtevnijoj ulozi nakon toga nije bilo na malim ekranima, ali ni na velikom platnu, pa je presretna što se glumačkoj profesiji vraća ulogom u filmu sa jakom porukom.
„U filmu prikazujemo jedan svet koji dominira, sistem vrednosti koji je šupalj i površan, koji se nameće kao ispravan, a zapravo je destruktivan i poguban po društvo, ali pre svega za omladinu. Slika tog sveta je u filmu dosta realna. Naravno, postoji i ona druga strana koju čine divni mladi ljudi, pametni i obrazovani, vredni i čestiti, i nema ih tako malo kao što se čini, samo nisu tako glasni i nametljivi“, dodaje Jana.
Jana otkriva da je uživala na snimanju filma, te dodaje da je glumac uspeo samo ako se srodi sa ulogom koju tumači, a uloga Tijane je za nju bila, i više nego zahvalna, jer je motiv priče Jani jako blizak i razumljiv.
Nakon role iz 2002. Jana se pojavila se u još jednom Šotrinom ostvarenju, „Ranjenom orlu“ glumeći jednu od sestara Safeta,koji se udvara Anđelki za vreme njene službe u Trebinju, a zatim i u „Motelu Nana”. Jana je, takođe, sa rediteljem Filipom Gajićem nedavno pokrenula alternativno pozorište “Kosmodrom”.

Ilija Fonlamov Francisković

Takođe pročitajte

Deca niških vrtića na zimovanju u Brzeću

Mališani Javne predškolske ustanove Pčelice od 13. februara su na zimovanju. Ove godine je rekordan …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.