„Jačanje sistema zdravlja i dobrobiti životinja“

Кada su standardi zdravlja i dobrobiti životinja u skladu sa EU zakonodavstvom, to takođe znači poboljšano poslovanje za farmere i proizvođače hrane životinjskog porekla. Na taj način, oni će biti konkurentniji i moći će da izvoze na regionalna i međunarodna tržišta.

Biosigurnost na farmama značajna je za budućnost održive poljoprivrede. Ovo su zaključci uvodne konferencije projekta Zdravlje i dobrobit životinja koja je održana u Beogradu.

Jačanje sistema zdravlja i dobrobiti životinja“ je projekat koji finansira Evropska unija a koji pruža podršku Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u procesu usklađivanja sa zakonodavstvom i standardima EU u oblasti zdravlja i dobrobiti životinja i biosigurnosti.

Ovaj projekat će obezbediti veće mogućnosti za izvoz poljoprivrednih proizvoda i hrane na evropsko tržište. To će biti urađeno kroz poboljšanje politike zdravlja i dobrobiti životinja, smanjenjem rizika po zdravlje ljudi i životinja, kao i kroz smanjenje broja pasa lutalica.“ – rekla je Emina Milakara, V.D. direktora Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Strategija kontrole bolesti životinja smanjiće rizik prenošenja bolesti životinja na životinje i ljude. Unapređena biosigurnost na farmama bolje će štititi gazdinstva od bolesti. Projekat podržava i održivost poljoprivrede i zaštitu životne sredine. Odgovorno vlasništvo uticaće na smanjenje broja napuštenih pasa i problema dobrobiti, rizika po zdravlje javnosti i smanjiće broj ujeda pasa.

Ovaj projekat će pomoći Srbiji da sprovede ciljane kampanje, da se izradi konsolidovana strategija o zdravlju životinja, programi praćenja i nadzora, kao i da se pripremi Plan upravljanja vanrednim situacijama za životinje – koji postaje još relevantniji u svetlu klimatskih promena.“  -rekao je Sakelaris Hourdas, Šef III operacija u Delegaciji Evropske unije u Srbiji.

Farmerstvo koje brine o zaštiti životne sredine i o dobrobiti životinja znači zajedničku odgovornost u društvu. To podržava proizvodnju visokokvalitetnih proizvoda kao rezultat uzgoja, držanja, transporta i klanja životinja u najboljim mogućim uslovima.

 

 

 • O projektu
  Projekat “Jačanje sistema zdravlja i dobrobiti životinja“ koji finansira Evropska unija podržava razvoj i unapređenje poljoprivrede u Srbiji.
  • Projekat pruža podršku Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u procesu usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa EU i međunarodnim standardima u oblasti zdravlja životinja, biosigurnosnih mera i dobrobiti životinja.
  • Dobrobit životinja znači stanje tela i uma životinje u stepenu u kome je njena priroda (genetske osobine koje se ispoljavljaju rasom i temperamentom) zadovoljena.
  • Dobar odnos prema životinjama na farmi i okruženju je naša zajednička dužnost kao društva u kome svi brinu o životinjama.
  • Ekvivaletni standardi koji za sertifikaciju zdravlja životinja će poboljšati izvoz živih životinja i proizvoda životinjskog porekla na regionalno i međunarodno tržište.
  • Ujedi i napadi pasa uzrok su brojnih hospitalizacija svake godine širom sveta, dok uzročnik besnila i drugih zoonoza (bolesti koje se mogu preneti sa životinje na ljude) nađe važne rezervoare u nekontrolisanoj populaciji napuštenih pasa. Dobro je poznato da će se poboljšanjem odgovornosti vlasnika pasa smanjiti prisustvo napuštenih pasa na ulicama.
  • Poboljšanje biosigurnnih mera na farmama će zaštiti gazdinstva od ulaska i širenja bolesti.
  • Projekat podržava proizvodnju visokokvalitetnih proizvoda kod kojih je ispoštovana dobrobit životinja u uzgoju, držanju, transportu i klanju u dobrim uslovima

Takođe pročitajte

Pametna klupa za punjenje mobilnih telefona u centru Vlasotinca

Na platou ispred zgrade opštine postavljena je moderna pametna klupa za punjenje mobilnih telefona, lap-topova, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.