Izviđači spašavaju Južnu Moravu

Odred izviđača „Zavičaj 1093“ uputio je na adrese 30 gradova u Srbiji, koji pripadaju slivu Južne Morave, pozivna pisma za potpisivanje Memoranduma o zaštiti „Južne Morave“.
Izviđači su od 17. do 26. jula 2016. godine organizovali prvu regatu od Bujanovca do Varvarina pod nazivom „Tužna morava“.Cilj regate je bio da izvrši skrining obala Južne Morave posmatrano sa reke, da se uoče kritične tačke opasne po izlivanje reke, proceni erozija obale i njena pošumljenost te da se dobijeni rezultati stave na raspolaganje Ministarstvu odbrane i Štabovima za vanredne situacije opština i gradova kroz koje prolazi Južna Morava.

Mi smo poslali izveštaje o stanju Južne Morave, koji je sačinjen tokom regate, sve probleme i kritične tačko koje smo uočili evidentirani su u tom izveštaju. Sada smo uputili pozivna pisma na adrese 30 gradova i opština za potpisivanje Memoranduma o zaštiti „Tužne Morave“ – kaže Jovan Kocevski iz odreda izviđača „Zavičaj“.

On kaže da su prve reakcije odlične, načelnici okruga prihvatili su posredovanje u što boljoj pripremi okupljanja onih kojima je eko sistem reke u interesu. Pored predstavnika lokalnih samouprava očekuje se potpisivanje Memoranduma i jednog broja Organizacija koje se bave ekologijom kao i jednog broja privrednih subjekata koji su zainteresovani za opstanak eko sistema Južna Morava.

Zahvaljujući najodgovornijoj instituciji kada su u pitanju vodotoci „Srbija vodama“, rodila se ideja o potpisivanju Memoranduma za zaštitu „Tužne Morave“, kako se ne bi bavili samo posledicama već i aktivirali rad na preventivi – pojašnjava Kocevski.

Inače, stigla su uverenja da će sredstva Evropske unije koja imaju na raspolaganju ove godine biti usmerena na sanaciju 30 čvorova u gornjem toku Južne Morave koji su evidentirani kao problematični i istakli u izveštaju.
Regata je krenula sa bujanovačke petlje na Binačkoj Moravi, nastavljena je duž Južne Morave pored Vranja, Vranjske banje Vladičinog Hana, Leskovca, Vlasotinca, Gadžinog Hana, Doljevca, Niša, Aleksinca, Ražnja, Ćićevca, Kruševca i Varvarina.

Pokretači ove akcije očekuju da memorandum podrži preko 60 potpisnika. Memorandumi će biti potpisivani u Vranju, Leskovcu i Nišu od 3. do 7. marta.

Takođe pročitajte

Na Weekend.17 dolaze profesor sreće i hroničar medija

Weekend.17 se vraća i ove godine sa najistaknutijim govornicima i aktuelnim temama. Weekend.17 biće najveći Weekend …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.