utorak , 31 januara 2023

IZUM – Skara koja sama okreće meso

Miloš Marinković (28) iz Bele Palanke, izumeo je neobičnu skaru u formi žiroskopa koja sama vrti meso koja je obradovati ljubitelje roštilja kojiuživaju u ukusu đakonija sa skare ali ne vole baš da “dežuraju” pored vatre i okreću meso.

Dosadilo mi je da stalno imam obavezu da okrećem meso, dok ostali igraju frizbi i fudbal. Tada sam u šali rekao da ću napraviti skaru koja će sama da se okreće. Nedavno sam se setio toga i rešio da to realizujem“, kaže Marinković.
Posmatrao je, kaže, kako funkcioniše žiroskop, i baš na tom principu napravio ovaj svojevrsni izum, ugradivši skaru u njegov središnji deo.
Svemu je, međutim, prethodilo sklapanje alata kojim će napraviti pokretnu skaru. Od delova koje je imao u garaži, napravio je mašinu koja savija cevi u krug, na njih je dodao rešetke, motor od brisača iskoristio je za pokretanje roštilj-izuma, i za manje od nedelju dana napravio spravu u kojoj brže i lakše može da se peče sve od kobasica, pljeskavica, šnicli…
U majstorijama mu je, kaže, najteže bilo da debalanisira žiroskop, kako bi središnji deo mogao nepravilno da se okreće.
Žiroskop pokreće DC motor od 12V koji ima tačno proračunat broj obrtaja. Nije bilo teško osmisliti sve, ali je materijal za izradu skup, posebno što je središnji deo izrađen od prohroma“, pojašnjava domišljati izumitelj.
Planira, kaže, i da svoj izum jednog dana unovči, a kako na našem tržištu ne postoji slična skara, nada se da će u tome i uspeti.
„Već me je mnogo njih pitalo da im prodam skaru, tako da planiram da se ozbiljnije bavim time“, dodaje on.

 

Takođe pročitajte

Srpska moda na korak do trijumfa u Parizu

Ako je suditi po simbolici izbora lokacije na kojoj će se održati revije u okviru …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.