četvrtak , 7 jula 2022

Izložba “Vjetar periferije” Tadije Janičića u GSLU

Na Međunarodni dan muzeja 18. maja, u 19 sati u Oficirskom domu u Nišu biće otvorena izložba slika „Vjetar periferije” Tadije Janičića.

Već osmi put za redom Galerija savremene likovne umetnosti Niš se priključila nacionalnoj muzejskoj manifestaciji „Muzeji za 10″, na kojoj je za učešće 2016. godine ovenčana istoimenom nagradom. Ovog puta manifestacija nosi naziv „Moć muzeja” i obuhvata obeležavanje Nacionalne nedelja muzeja, Evropske noći muzeja i Međunarodnog dana muzeja. Prva samostalna izložba slika Tadije Janičića u Nišu sadrži dela njegovih aktuelnih serija i nosi naslov „Vjetar periferije”. Referentnost ovog autora sukcesivno prevazilazi okvire regionale umetničke scene, a njegov rad karakterišu izuzetno neposredne i pronicljive reakcije na povode trenutka i prostora. Time se smatra kritičarem dnevnih i kulturnih politika, a njegove „hronike” ili naseljavaju fantazmi popularne kulture, kojima se manifestuje disperzivnost svakodnevice, ili ih naprotiv odlikuju ogoljene primedbe. Oba načina plene razumevanjem odlika mentaliteta i specifičnih odjeka globalih prilika lokalnim miljeom.

Tadija Janičić je rođen 1980. godine u Nikšiću. Osnovne i master studije slikarstva završio je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Za svoje crteže dobio je Godišnju nagradu Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju (2001) i proglašen najboljim mladim stvaraocem u okviru projekta Perspektive II (Novi Sad, 2003), dok je za slikarstvo dobitnik Nagrade YU paleta mladih (Vrbas, 2008), Prve nagrade 37. novosadskog salona (2008) i Nagrade Likovne jeseni (Sombor, 2020). Realizovao je 35 samostalnih izložbi (Srbija, Craj Gora, Mađarska, Slovenija, Italija, Švajcarska, Japan) i bio učesnik više od 40 referentnih kolektivnih izložbi (Srbija, Švetska, Francuska, Rumunija, Austrija, Rusija, Nemačka, Belgija, Velika Britanija, SAD, Slovenija). Njegova dela se nalaze u više javnih i brojnim privatnim kolekcijama u Srbiji i inostranstvu. Živi i radi u Novom Sadu.

Izložba će biti otvorena  do 12.juna

Takođe pročitajte

Poznati jednoglasno: “EXIT je osećaj koji mora da se doživi!

Brojna poznata lica i javne ličnosti, kao što su Miloš Biković, Dragana Mićalović, Viktor Savić, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.