Izložba „Viki voli zemlju“ i „Viki-Ćošak“ na Nišvillu

Najlepše fotografije prirode Srbije sa velikog nagradnog foto-konkursa „Viki voli Zemlju”, biće predstavljene na kanvas platnima publici internacionalnog džez festivala „Nišville”, od 11. do 14. avgusta na Niškoj tvrđavi.

Pored izložbe, tokom svih dana trajanja festivala, posetioci će moći da se informišu o programima, projektima i aktivnostima Vikimedije Srbije u okviru info-pulta, popularno nazvanog „Viki-ćošak”.
Tokom maja meseca Srbija je bila deo velikog međunarodnog takmičenja „Viki voli Zemlju” (WikiLovesEarth). U više od 20 zemalja prikupljale su se fotografije zaštićenih prirodnih dobara, pod slobodnom licencom, na kojima se zasnivaju svi projekti Zadužbine Vikimedija, poput projekta Vikipedije – najveće onlajn enciklopedije.

U našoj zemlji ovaj konkurs je održan treći put za redom, u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije i podrškom brojnih medija. Polovinom juna, u Turističkoj organizaciji Srbije,proglašeni su pobednici takmičenja, a 20 najboljih radova bili su izloženi u Beogradu do 29. juna.

Svečano otvaranje izložbe na Nišville džez festivalu zakazano je za 11. avgust u 18 sati, u Barutani Niške tvrđave.

Pored izložbe, tokom svih dana trajanja festivala biće postavljen i info-pult Vikimedije Srbije (Viki-ćošak), gde će svi posetioci moći da dobiju informacije kako se stvara najveća enciklopedija u ljudskoj istoriji, šta podrazumeva slobodan sadržaj, ali i kojim programima, projektima i aktivnostima se mogu priključiti i na koje sve načine se može doprineti širenju slobodnog znanja. Na sva pitanja spremno će odgovarati dugogodišnji urednici Vikipedije.
vikimedija-logo-jpg_660x330
Vikimedija Srbije je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje, čiji su ciljevi promocija i podržavanje stvaranja, sakupljanja i umnožavanja slobodnog sadržaja na srpskom jeziku isključivo na neprofitan način, kao i ideje da svi ljudi imaju jednak pristup znanju i obrazovanju.
Udruženje je registrovano u Srbiji i deluje kao jedini zvanični ogranak Vikimedije u Srbiji. Zadužbina Vikimedija je međunarodna neprofitna organizacija koja koordinira aktivnostima nezavisnih nacionalnih ogranaka sa kojima deli iste ciljeve i održava Vikipediju i druge višejezičke viki projekte: Vikivesti, Vikirečnik, Vikiknjige, Vikizvornik, Vikicitat, Vikiverzitet i Vikimedijinu ostavu.
Vikimedija Srbije trenutno realizuje više projekata:
– „Edu Viki-kamp“ – Tokom tri dana u prirodi grupa studenata i srednjoškolaca dodatno će se edukuovati i umrežiti kroz onlajn (uređivanje Vikipedije i drugih Viki-projekata) i oflajn aktivnosti (Viki ekspedicije, tim bilding aktivnosti, razvijanje veština prezentovanja i sl). Kamp se održava od 8. do 12. avgusta na Goliji.

– Konkurs za podnošenje predloga projekata – Otvoren je poziv za podnošenje predloga projekata koji se realizuju na godišnjem nivou, a promovišu stvaranje, umnožavanje i deljenje slobodnog sadržaja na neprofitan način. Konkurs je otvoren do 15. avgusta.

– Foto-grantovi – Stalni poziv za podnošenje predloga projekata slobodnih fotografija.Cilj konkursa je povećanje fonda Vikimedijine multimedijalne ostave i obogaćivanje drugih Viki projekata slobodnog znanja.

Takođe pročitajte

Humanitarni duh: Projekcija filma ‘Koce zauvek’ i sećanje na nemerljivu snagu porodice Kocić

U okviru ovogodišnjeg progrаmа Leto u Vlаsotincu sinoć je u sаli Kulturnog centrа priređenа projekcijа …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.