Izložba „Uputstvo za upotrebu“ – prava radnika viđena očima umetnika

 U galeriji „Art 55“ sutra, 6.juna u 19 časova biće otvorena izložba slika Nikole Markovića, vanrednog profesora Fakulteta umetnosti u Nišu.

Izložba se sastoji iz serije od 20 (dvadeset) slika manjeg formata (50x50cm), rađenih u tehnici akrilik na platnu, kao i iz serije crteža većeg formata (150x150cm), rađenih u tehnici ugljen i pastel na papiru. Integralni deo ovih slika i crteža predstavlja i prateći tekst, koji se lepi direktno na zid (iznad i ispod slika i crteža).
Ceo projekat uključuje još i objekat, instalaciju, video rad i video animaciju. Ova izložba predstavlja početak jednog većeg i dugoročnijeg projekta koji će se zatim u avgustu nastaviti u Leskovcu, a potom i u Novom Sadu (Šok zadruga).

„Uputstvo za upotrebu“ nastao je pre svega iz neke unutrašnje potrebe da se  kroz prizmu položaja radnika, i uopšte prava zaposlenih kod nas, problematizuje fenomen „savremene“ eksploatacije. Makar samo kao svedočanstvo vremena u kome živimo, budući da ta vrsta ljudskih prava, izgleda, nikog preterano ne zanima. Moguće zato što se tu često radi o „stranim investitorima” (mada ni situacija sa domaćim nije drastično bolja), ili zbog toga što se, za razliku od drugih ljudski prava, ne finansira  projektno.  Imajući u vidu obim i složenost celog ciklusa, moja zamisao je da se on kroz  svoje različite segmente prikaže u onim „kontekstualno zanimljivim” mestima, gde se ukaže prilika, kaže autor izložbe

Biografija:

Nikola Marković (1976) Fakultet likovnih umetnosti završio je u Beogradu, u klasi prof. Čedomira Vasića. Doktorirao je na istom fakultetu, pod  mentorstvom profesora Milete Prodanovića (komentor prof. Čedomir Vasić). Član je ULUS-a. U Srbiji samostalno izlagao u Somboru (2004), Nišu (2006, 2018 i 2023), Beogradu (2015, 2016 i 2020/21) i Novom Sadu (2021 i 2023). Učestvovao i na brojnim kolektivnim izložbama u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Čačku…, kao i u sazivu nekoliko likovnih kolonija u zemlji (Sićevo, Classic, Niš art fondacija…) i inostrantvu (Austrija, Slovenija). Od 2007. godine sarađuje sa galerijom „Suppancontemporary“ iz Beča, preko koje je samostalno i grupno izlagao u Austriji, Nemačkoj, Italiji, uključujući i učešće na brojnim  sajmovima umetnosti. Na završetku studija, od strane likovnih kritičara, izabran među deset perspektivnih mladih umetnika za izložbu „Perspektive“ (2003). Dobitnik Prve nagrade na nacionalnom konkursu za mlade likovne umetnike umetnike u organizaciji Niš art fondacije, a pod pokroviteljstvom kompanije Philip Morris (2007). Bio je i u najužem izboru za nagradu za crtež fondacije Vladimir Veličković (2016). Dobitnik nagrade na Bijenalu umetnosti u Utacu u Japanu (Utazu Art Awards Biennale 2020). Dobitnik glavne nagrade na Niškom salonu „2/12“ (2020). Radovi Nikole Markovića zastupljeni su u značajnim kolekcijama u Austriji a Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije otkupilo je (2016) njegov triptih iz ciklusa „Izvodi iz neverbalnog govora“ za zbirku Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu. Od 2018. godine radi na Fakultetu umetnosti u Nišu, u zvanju vanredni profesor.

Takođe pročitajte

Andrija Milošević novi umetnički direktor Filmskih susreta

Na prvoj sednici novog Saveta 59. Festivala glumačkih ostvarenja igranog filma Filmski susreti Niš za …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.