Izložba unikatno oslikanog tekstila Milene Anđelković u galeriji Art 55

Milena Anđelković,  slikarka iz Niša predstaviće se svojim sugrađanima 13.aprila u galeriji Art 55 gde će biti izložena njena dela a reč je o unikatno oslikanom tekstilu.
Rođena je u Nišu 1982. godine. Umetničku školu završila je u Nišu a školu umetničkih zanata(konzervator/preparator kulturnog dobra) u Šapcu. 2013. godine završila je akademiju Ekoman, odsek slikarstvo u klasi profesora Milivoja Novkovića. Pored aktivnog slikarstva bavi se zidnim slikarstvom, konzervacijom stafelajnog slikarstva, zaštitom ikona i oslikavanjem unikatnog tekstila.
Učestvovala je na konzervatorskim radovima na obnovi i sanaciji izgorele Saborne crkve u Nišu, konzervaciji mozaika na arheološkom nalazištu Medijana kao i na konzervatorskim radovima u više manastira u okolini Niša.

Milena Anđelković je mlada i talentovana slikarka čiji se svet likovne operative često puta međusobno potire ali, srećom, opstaje kao jedno njeno imaginarno prostiranje kroz svet likovne umetnosti pri tom čineći veoma čvrstu celinu. Njena početna misao je svakako traženje i mogućnost opstanka pouzdane i logične veze između figurativnog i cerebralnog. Na većini njenih slika svet figuracije (najčešća je reč o portretima) srećno tone i biva obavijen maglom cerebralnih kreacija – dakle čiste apstrakcije. Tu se srećno prepoznaju Di Bife, Kle i Polok. U poslednje vreme slikar koji je posle njene posete muzejima Kopenhagena na nju veoma uticao je veliki danski slikar Asger Jorn. Anatomija njenih slika je burna, barokna rekao bih, sa mnogo dobrog kolorita. Milena pouzdano i dobro crta pa je otuda spoj apstrakcije sa figurom, o čemu smo govorili na početku, prirodan i lako prihvatljv. Međutim, u jednom periodu ona se bavila i redukovanim pejzažom sa priično paste i tonalitetom bliskim klasičnoj muzičkoj formi. Iz tih pejzaža bruji muzika i dramatično intonirana drama nekog dobrog pesnika. Milena je mlad i veoma perspektivan slikar, dobre likovne kulture lišene pomodarstva tako čestog kod slikara njene generacije. Nije nevažno reći da se ova vredna umetnica veoma uspešno bavi zidnim slikarstvom u sakralnim objektima kao i konzervacijom štafelajnog slikarstva. Na kraju napomenimo da se kod nje u budućnosti očekuju još bolji rezultati. Očekuje se naime da se spoj nepredmetnog i figurativnog bude još čvršći čineći time likovnu priču prihvatljive likovne suštine, reči su slikara  Miodraga Daje Anđelkovića.

Takođe pročitajte

Za 30. rođendan „Nišville“ angažuje 300 volontera!

Nišville Jazz Festival će u ovoj godini proslaviti dva jubileja, 30. godina postojanja i 15. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.