sreda , 17 avgusta 2022

Izložba radova Vesne Milojković u Salonu 77

Večeras od 20 sati u Salonu 77 održaće se otvaranje samostalne izložbe Vesne Milojković – umetnice srednje generacije, iz Niša.

Biće izložene skulpture, grafike i slike nastale u periodu od 1994 do 2014. godine, što izložbi daje karakter male retrospektive.

“Pali anđeo”

Vesna Milojković (Niš, 1967) je diplomirala na vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 1991. godine. Magistrirala je na istom fakultetu 1994. godine.
Realizovala je osamnaest samostalnih izložbi i izlagala na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu (Hrvatska, Makedonija, Bugarska). Učestvovala je na dvadeset kolonija i vajarskih simpozijuma. Dobitnica je tri nagrade. Pet njenih skulptura postavljeno je u javnom prostoru (Beograd, Ljig, Prilep, Zlatibor i Niš).

Vesna Milojković utiske iz spoljašnjeg sveta njoj prijemčivim postupkom dorađuje, prerađuje, transformiše i likovno definiše do nivoa asocijacije ili potpune apstrakcije posebno u slučaju grafika i slika.

“Molitva”

Zastupljene grafike malog formata pripadaju počecima njenog stvaralačkog puta. Realizovane u tehnikama linoreza, bakroreza i suve igle, one potvrđuju veliki crtački rafirman umetnice, sposobnost veštog kadriranja motiva i savladavanja kontrasta crno-belo. Tri izložene slike kasnijeg datuma ( Pakao,Čistilište i Raj) apstraktno-ekspresivnog karaktera nastale u kolopletu slobodnih poteza svojevtstan su primer vizuelizacije ličnog razmišljanja o Danteovom putu kroz svet pokojnika.

Кao vajar po osnovnoj vokaciji, Vesna Milojković skulpturi prilazi na posebno kompleksan način. Ostajući dosledna primeni figurativnog prisputa ona pronalazi rešenja kako da na simboličan način kroz figuralnu formu, dobro osmišljenu kompoziciju i specifičnu obradu površine, definiše neke od važnih duhovnih i etičkih dilema.

U suštini Vesna Milojković lični umetnički potencijal ispoljava kroz dijalog sa samom sobom, sa okolinom i vremenom u kome živi. Njeni radovi izraz su neumitne dinamike misli i osećanja na putu ka ličnoj duhovnoj nadgradnji. Nažalost zdravstveni problemi poslednjih desetak godina usporavaju njeno usavršavanje i dalju razradu umetničkog opusa.

Izložba će trajati do 19. jula.

Takođe pročitajte

RUBBER COR – Svetu treba nova muzika

“Mislim da je život jako dosadan ako iz generacije u generaciju proživljavamo iste stvari i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.