Izložba Radosava Tadića u niškom Paviljonu

U Paviljonu u Tvrđavi, u četvrtak 22. septembra sa početkom u 19 sati je otvaranje samostalne izložbe Radoslava Tadića – akademskog umetnika iz Banja Luke. Izložbu čine slike iz najnovijeg opusa autora koje pripadaju ciklusu „Gole“.

Naziv ciklusa simbolično upuđuje na činjenicu oslobađanja dela od tematsko-motivskih i formalno-strukturalnih elemenata naglašavajući dominantnu koncentraciju na istraživanju fenomena boje. Kako navodi Ivona Fregl u tekstu predgovora kataloga „Iako se boje mogu posmatrati kao neodvojiva svojstva nekog pojma ali i kao metafore fiksiranih kulturnih značenja, boja kao fenomen Tadića privlači više u smislu nepresušnog estetskog i asocijativnog potencijala nego kao simbolička vrednost. U radovima iz ciklusa Gole boja ne predstavlja kvalitet, već sam entitet rada“.
Radosla Tadić boje uglavnom intenzivnih vrednosti nanosi slobodnim gestualnim potezima širokim četkama i postupcima prolivanja i otiskivanja, razrađujući slikanu površinu valerskim i tonskim vrednostima jedne boje ili akcentujući drugom bojom. U svojoj biti to je slikarstvo apstraktnog ekspresionizma kome umetnik pristupa na sebi svojstven način. Koristeći kao podlogu umesto uobičajnog lanenog platna, tanak prozirni najlon koji prilikom ekspozicije slobodno postavlja u prosor, Tadić ne samo da svojim delima obezbeđuje fleksibilnost, transparentnost, promenljivost već ih pretvara u slikane objekte ili opredmećene slike koje stvaraju jedinstvenu ambijentalnu celinu. Ciklus Gole kao svojevrsna apoteoza boji je primer osvajanja slobode stvaranja ali istovremeno i otvoreno interpretativno polja koje u posmatraču prepoznaje aktivnog učesnika suočavajući ga sa hedonizmom vizuelnog užitka i emotivne ispunjenosti.
Radoslav Tadić (1982, Bihać) je diplomirao i magistrirao na slikarskom odseku Akademije umjetnosti u Banjaluci. Doktorirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Realizovao je 24 samostalne izložbe i izlagao na više od šezdeset kolektivnih izložbi u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Mađarskoj, Nemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Kuvajtu i Kini. Dobitnik je nekoliko nagrada među kojima je i nagrada Niš Art fondacije 2017 godine. Paralelno razvija i pedagošku karijeru. Zaposlen je na banjalučkoj Akademiji, trenutno u zvanju docenta za užu umetničku oblast Slikarstvo.

Izložba u Nišu će trajati do 9. oktobra.

Takođe pročitajte

Izložba Boška Petrovića od 11.jula u niškoj Galeriji savremene likovne umetnosti

U Galeriji savremene likovne umetnosti u Nišu 11.jula u 20 sati biće  otvorena izložba Boško …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.