Izložba posvećena osmom albumu strip serijala „Vekovnici“

U Kulturnom centru je otvorena izložba posvećena objavljivanju osmog albuma strip-serijala pod nazivom „Vekovnici – Kainov soj“, na kojem je scenarista Marko Stojanović sarađivao sa 12 najboljih bugarskih crtača. Postavka je jedinstven primer međunarodne strip-saradnje, a specifična je i po tome što je izložen čitav album, pa ga je moguće pročitati i tokom posete Galeriji.

„Na albumu se radilo dve godine i nije bilo lako koordinisati crtače koji imaju drugačiju tradiciju, odnosno shvatanje stripa, te predstavljaju različite generacije strip-autora. Ipak, ideja je svima bila interesantna, posebno stoga što je glavni lik Marko Kraljević, kojeg svojataju mnogi na Balkanu – objašnjava Stojanović.

„Vekovnici“ su, inače, najdugovečniji serijal na ovim prostorima i na njemu svi autori rade bez honorara, mada su velika većina njih dobro plaćeni profesionalci koji rade u inostranstvu…

Otvaranju izložbe je prisustvovalo i nekoliko bugarskih strip-crtača koji su pred posetiocima demonstrirali proces rada, a svemu je prethodila i promocija izdanja tokom koje su govorili teoretičari Marjan Milanov, Stefan Marković i Zlatibor Stanković.

Izložba srpsko-bugarskog stripa – koju su organizatori iz Kulturnog centra i leskovačke škole stripa koja nosi ime „Nikola Mitrović Kokan“ nazvali „Leskovac – Sofija preko Vekovnika“ – posledica je dugogodišnje saradnje u okviru Balkanske smotre mladih strip-autora koja se tradicionalno, od 1998, organizuje u gradu na Veternici.

Serijal nazvan „Vekovnici“ naredne godine obeležava deset godina objavljivanja i na njemu je do sada sarađivalo oko 150 autora sa prostora Balkana, ali i Rusije, Turske i Brazila. Serijal je objavljivan u Makedoniji, Rumuniji, BiH, Bugarskoj, Hrvatskoj i Velikoj Britaniji, a njegovi stripovi su dva puta bili deo izbora za najbolja strip-izdanja na svetu.

 

Takođe pročitajte

Proglašeni pobednici konkursa Oni su heroji 2024.

Na svečanoj dodeli nagrada, u okviru konkursa „Oni su heroji“, predstavljeno je 10 nesebičnih i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.