Izložba plakata „Američki mit ‒ Merilin Monro”

Izložba plakata „Američki mit ‒ Merilin Monro” biće otvorena večeras, 19.avgusta u 19 časova u Galeriji Niškog kulturnog centra (NKC).

Izložba „Američki mit ‒ Merilin Monro” predstavlja deo kolekcije fotografija (Bert Stern, Tom Keli, Oto Betmen), plakata (Geleng, Grenson, Burdož), slika (Marijana Vilijams ‒ Holandija, Žilijen Morel ‒ Francuska, Kristof Kompijano ‒ Francuska, Monika Sigeti ‒ Srbija) galerije „StuArts” iz Novog Sada.
Šest decenija od odlaska Merilin Monro Početkom avgusta ove godine navršilo se 60 godina od smrti legendarne holivudske glumice Merilin Monro posle čije pojave u svetu filma više ništa nije bilo isto. Neki kritičari smatrali su je ženskim pandanom Džejmsa Dina, ali je svakako njena pojava donela osveženje u konvencionalni star sistem koji je u SAD uvek bio dominantan.

merilin monro

Izložba koja je pred nama „Američki mit ‒ Merilin Monro”, kroz plakate, pokriva značajan deo njene karijere, pre svega iz percepcije francuskog kulturnog prostora koji je blizak njenom autoru Nebojši Bošnjaku. Tu su, pored ostalog, kultni i za karijeru Merilin Monro, možda čak i presudni filmovi „Nijagara” (1953) reditelja Henrija Hataveja, gde joj je partner bio Džozef Koten, kao i „Autobuska stanica” (1956) reditelja Džošue Logana. Tu su i pop-art plakati,čiji je jedan od najznačajnijih simbola svakako bila i Merilin Monro, a tu je i plakat kanskog festivala kao svedočanstvo o tomeda je l egendarna glumica bila više nego priznata i od zvanično
najvažnijeg svetskog filmskog festivala.
Život Merilin Monro, ispunjen usponima i padovima, mnogim razočaranjima u privatnom životu, zatim nedovoljno razjašnjene okolnosti njene smrti, ali i izuzetna karijera koja obuhvata i neka od najboljih kinematografskih ostvarenja u istoriji, intrigiraju već decenijama sve ljubitelje filma, a ova izložba u godini velikog jubileja, samo će dodatno zainteresovati širu javnost da se ponovo pozabavi likom i delom, prerano preminule, slavne holivudske glumice.

Dejan Dabić, filmski kritičar

Takođe pročitajte

Lebane po četvrti put organizuje Miholjske susrete sela

I ove godine opština Lebane je kod Ministarstva za brigu o selu prošla na projektu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.