ponedeljak , 28 novembra 2022

Izložba plakata „Američki mit ‒ Merilin Monro”

Izložba plakata „Američki mit ‒ Merilin Monro” biće otvorena večeras, 19.avgusta u 19 časova u Galeriji Niškog kulturnog centra (NKC).

Izložba „Američki mit ‒ Merilin Monro” predstavlja deo kolekcije fotografija (Bert Stern, Tom Keli, Oto Betmen), plakata (Geleng, Grenson, Burdož), slika (Marijana Vilijams ‒ Holandija, Žilijen Morel ‒ Francuska, Kristof Kompijano ‒ Francuska, Monika Sigeti ‒ Srbija) galerije „StuArts” iz Novog Sada.
Šest decenija od odlaska Merilin Monro Početkom avgusta ove godine navršilo se 60 godina od smrti legendarne holivudske glumice Merilin Monro posle čije pojave u svetu filma više ništa nije bilo isto. Neki kritičari smatrali su je ženskim pandanom Džejmsa Dina, ali je svakako njena pojava donela osveženje u konvencionalni star sistem koji je u SAD uvek bio dominantan.

merilin monro

Izložba koja je pred nama „Američki mit ‒ Merilin Monro”, kroz plakate, pokriva značajan deo njene karijere, pre svega iz percepcije francuskog kulturnog prostora koji je blizak njenom autoru Nebojši Bošnjaku. Tu su, pored ostalog, kultni i za karijeru Merilin Monro, možda čak i presudni filmovi „Nijagara” (1953) reditelja Henrija Hataveja, gde joj je partner bio Džozef Koten, kao i „Autobuska stanica” (1956) reditelja Džošue Logana. Tu su i pop-art plakati,čiji je jedan od najznačajnijih simbola svakako bila i Merilin Monro, a tu je i plakat kanskog festivala kao svedočanstvo o tomeda je l egendarna glumica bila više nego priznata i od zvanično
najvažnijeg svetskog filmskog festivala.
Život Merilin Monro, ispunjen usponima i padovima, mnogim razočaranjima u privatnom životu, zatim nedovoljno razjašnjene okolnosti njene smrti, ali i izuzetna karijera koja obuhvata i neka od najboljih kinematografskih ostvarenja u istoriji, intrigiraju već decenijama sve ljubitelje filma, a ova izložba u godini velikog jubileja, samo će dodatno zainteresovati širu javnost da se ponovo pozabavi likom i delom, prerano preminule, slavne holivudske glumice.

Dejan Dabić, filmski kritičar

Takođe pročitajte

Da li znate zbog čega cepamo košulju novopečenom tati?

Dolazak bebe na ovaj svet je svakako jedan od najposebnijih osećaja svakog roditelja. Sreća, strah, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.