Izložba “Niški kadar” u galeriji “Srbija”

U galeriji „Srbija“ sutra će 20 sati  biti otvorena izložba stripa „Niški kadar“ sa 37 autora različitih generacija. Izložba je retrospektivnog karaktera i svedoči o istorijatu razvoja niške strip scene.
Na izložbi će se naći dela prvih karikaturista i strip crtača u Nišu, Ivana Vučkovića,Slobodana Subotića, Hristivoja Nikolića, Dragoša Jovanovića Fere, preko stvaralaca zavidne reputacije Miodraga i Vladimira Krstića, Aleksndra Blatnika, Bobana Savića Geta, Zorana Stoiljkovića Kize, Joža Sladića, Bobana Ilića, Tonija  Radeva, Jelene Đorđević, Ivice Stevanovića, Nine Bunjevac, Predraga Stamenkovića, Dušana Cvetkovića, do mladih umetnika i studenata koji neguju ovaj oblik umetničkog izražavanja  Adama Rakića, Milice Radenković, Velibora Stanojevića,Igora Krstića…
Plakat Nishki kadar CIzložba svedoći o prisustvu različitih strip žanrova: komični, vestern, naučno fantastični, horor, pustolovni…kao i o raznovrsnim autorskim stilovima.

Iako je u prvim godinama nakon Drugog svetskog rata strip kao „ kapitalistički produkt“ bio zabranjivan na području bivše Jugoslavije, već tokom pedestih godina XX veka u mnogim sredinama, u štampanim medijima, objavljuju se stripovi. Tako je bilo i u Nišu gde su za potrebe tada nedeljnog lista Narodne novine umetnik i karikaturista Ivan Vučković i književnik Ljuba Stanojević objavljivali strip „Manča“ – što je prvi niški strip. Kasnije tokom decenija objavljivanje stripova vezuje se uglavnom za omladinske časopise i novine kao što su:Grafit, Gusar, Strip presing. Mnogi od niških autora sarađivali su i sarađuju sa stranim izdavačima. Takođe, nažalost neki od strip autora koji su svojim rođenjem ili školovanjem vezani za Niš, danas žive i rade u inostranstvu.
Istorijatom i proučavanjem niške strip scene posebno se bavio Branislav Miltojević -novinar, filmski i strip kritičar, autor knjige „Antologija niškog stripa“, koji je i konsultant u pripremi ove izložbe.

Izložbu realizuju Galerija savremene likovne umetnosti Niš i umetnička grupa niških strip crtača „Čaj…odličan“.
Izložba će trajati do 20. avgusta.

Takođe pročitajte

Održana trideset druga Кnjiževna kolonija Sićevo

U nedelju, 17. septembra, završena je 32. Кnjiževna kolonija Sićevo, manifestacija koja je u svojoj …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.