Izložba “Niški kadar” u galeriji “Srbija”

U galeriji „Srbija“ sutra će 20 sati  biti otvorena izložba stripa „Niški kadar“ sa 37 autora različitih generacija. Izložba je retrospektivnog karaktera i svedoči o istorijatu razvoja niške strip scene.
Na izložbi će se naći dela prvih karikaturista i strip crtača u Nišu, Ivana Vučkovića,Slobodana Subotića, Hristivoja Nikolića, Dragoša Jovanovića Fere, preko stvaralaca zavidne reputacije Miodraga i Vladimira Krstića, Aleksndra Blatnika, Bobana Savića Geta, Zorana Stoiljkovića Kize, Joža Sladića, Bobana Ilića, Tonija  Radeva, Jelene Đorđević, Ivice Stevanovića, Nine Bunjevac, Predraga Stamenkovića, Dušana Cvetkovića, do mladih umetnika i studenata koji neguju ovaj oblik umetničkog izražavanja  Adama Rakića, Milice Radenković, Velibora Stanojevića,Igora Krstića…
Plakat Nishki kadar CIzložba svedoći o prisustvu različitih strip žanrova: komični, vestern, naučno fantastični, horor, pustolovni…kao i o raznovrsnim autorskim stilovima.

Iako je u prvim godinama nakon Drugog svetskog rata strip kao „ kapitalistički produkt“ bio zabranjivan na području bivše Jugoslavije, već tokom pedestih godina XX veka u mnogim sredinama, u štampanim medijima, objavljuju se stripovi. Tako je bilo i u Nišu gde su za potrebe tada nedeljnog lista Narodne novine umetnik i karikaturista Ivan Vučković i književnik Ljuba Stanojević objavljivali strip „Manča“ – što je prvi niški strip. Kasnije tokom decenija objavljivanje stripova vezuje se uglavnom za omladinske časopise i novine kao što su:Grafit, Gusar, Strip presing. Mnogi od niških autora sarađivali su i sarađuju sa stranim izdavačima. Takođe, nažalost neki od strip autora koji su svojim rođenjem ili školovanjem vezani za Niš, danas žive i rade u inostranstvu.
Istorijatom i proučavanjem niške strip scene posebno se bavio Branislav Miltojević -novinar, filmski i strip kritičar, autor knjige „Antologija niškog stripa“, koji je i konsultant u pripremi ove izložbe.

Izložbu realizuju Galerija savremene likovne umetnosti Niš i umetnička grupa niških strip crtača „Čaj…odličan“.
Izložba će trajati do 20. avgusta.

Takođe pročitajte

Theo Croker na Nišvilu

Čuveni američki trubač Theo Croker nastupiće sa svojim sastavom na otvaranju glavnog programa predstojećeg jubilarnog, 30. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.