Izložba mladog niškog slikara u Podgorici povodom proslave državnosti

Jubilej 940 godina od krunisanja prvog kralja Duklje, prvobitne crnogorske države, Crna Gora će proslaviti izložbom slika Nišlije Ilije Fonlamova Franciskovića. Iako u javnosti nije bilo nagoveštaja o tome, izvor blizak našem portal otkrio je ovu vest, a ona nam je jutros i zvanično potvrđena iz Kulturno – informativnog centra Podgorice, najveće crnogorske kulturne ustanove.

Kako Sana Life saznaje naziv izložbe je “Milenium”, što navodi na gotovo hiljadugodišnju istoriju državotvornosti na južnom Jadranu. Izložba je pripremana gotovo pola godine, a u toku su poslednje pripreme na postavljanju izložbe u Podgorici.
Iz Kulturno – informativnog centra Podgorice doznajemo da je izložba sačinjena od sedamnaest portreta znamenitih ličnosti koji su ostavili svoj trag u istoriji Crne Gore. Slike su zavidnog formata, a rađene su ugljem.
“Ilijin rad, posvećenost, dar, ali i povezanost sa Crnom Gorom bili su od presudnog značaja, zbog koga će ovaj veliki i značajan jubilej za našu državu biti obeležen upravo njegovim delima. Način na koji ovaj mladi čovek prilazi radu, ali i temi je iznad svakog proseka, gotovo izvanredan. Izložba će biti otvorena u galerijskom prostoru KIC-a Podgorice, u ponedeljak 10. jula u dvadeset časova, a Podgoričani i gosti Podgorice će biti u prilici da je pogledaju tokom celog leta“, kaže Damir Hodžić ispred KIC-a.
U Podgorici kažu da će izložbu, pred podgoričkom javnošću i publikom, svečano otvoriti istaknuti crnogorski zvaničnik, ali njegovo ime nismo dobili.
Važno je razumeti istorijske okolnosti u kojima je Duklja kao država, ali i njen tadažnji vladar Mihailo dobio kraljevsku krunu. Govorimo o 1077. godini, a tada je Duklja uveliko imala svoju državotvornu strukturu, ali ne i međunarodno priznanje. Ono je, dakle, u srednjem veku ležalo u kraljevskom vencu, koji stiže iz Rima, od samog pape. Krunisanjem kneza, vojvode, gospodara, ili bilo kog drugog magnata za kralja, trenutak je kada njegov narod i država postaju priznati od strane svih međunarodnih elemenata. Titula „rex“ (kralj) Mihailu Vojislavljeviću donela je dugočekano međunarodno priznanje i legitimitet. Ne, zaboravimo da u trenutku njegovog krunisanja, Duklja je pored Hrvatske i Vizantije bila jedina nezavisna država na Balkanu, a u svakako nezavidnim okolnostima borbe Istoka i Zapada, koja je par decenije ranije uveliko počela. Zbog toga je ovaj jubilej od neprocenjivog značaja za Crnu Goru, ali, rekao bih, i Slovenstvo na Balkanu“, navodi istaknuti crnogorski istoričar.
Na vest o izložbi, kontaktirali smo i Fonlamova Franciskovića. Ilija iz Podgorice potvrđuje navode o izložbi uz komentar da je presretan i, više nego, uzbuđen, zbog njenog otvaranja.
Sve se odigralo jako brzo. Mesecima radim na slikama, ali sam bio zamoljen da o predstojećem događaju ne iznosim pojedinosti u javnost. Ovo nije veliki događaj samo za Crnu Goru, već i mene lično. Gotovo da zaboravljam da je ovo moja prva samostalna izložba, zbog čeka sam, malo je reći, presretan. U celokupnu izložbu sam uložio mnogo rada i želje, a istom sam sebi postavio jako visok domet. Ako prvom samostalnom izložbom jedna država obeležava svoj, tako značajan, jubilej, već se pribojavam šta će se u predstojećim godinama dogoditi sa nekom narednom izložbom“, pojašnjava Fonlamov Francisković uz smeh.
Neke od ličnosti čiji portreti su deo izložbe su: Mihailo Vojislavljević, kralj Nikola I, Petar Cetinjski, Petar II Petrović Njegoš, Ljubo Čupić, Marko Miljanov, Ivan Crnojević i mnogi drugi.
„Izložba je, naspram mojih godina, zamišljena jako ambiciozno. Ovoga puta nije bilo dovoljno samo se latiti olovke i podloge. Istorijski materijal na osnovu koga su slike rađene, često je bio jako nezahvalan, pa je studiozna analiza bila neophodna. Više portreta prvi put se pojavljuje u vidu umetničke slike, jer su određene istorijske ličnosti bile ovekovečene u bakrorezu ili na fotografijama, čiji kvalitet ne zadovoljava. Naravno, sve slike imaju moj lični pečat, ali sam se u velikoj meri držao istorijskih originala, pa se tako i određeni nedostaci, mogu uočiti i na mojim slikama, jer bi njihovo eventualno ispravljanje dovelo do bega od originalno prikaza određene ličnosti, a na koji su ljudi, odveć, navikli“, dodaje Ilija.
Na pitanje da li je izložba jedino što ga očekuje u Podgorici, Ilija ostaje tajnovit.
„Izložba „Milenium“ je događaj sam za sebe, ali ono što je sačinjava, tačnije slike koje će biti izložene, deo su jednog većeg projekta, o kome ću pričati u periodu koji je pred nama“, otkiva mladi slikar za kraj razgovora.

Takođe pročitajte

Andrija Milošević novi umetnički direktor Filmskih susreta

Na prvoj sednici novog Saveta 59. Festivala glumačkih ostvarenja igranog filma Filmski susreti Niš za …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.