Izložba leskovačkog Narodnog muzeja o odlikovanjima prikazana u Sopotu

U okviru sve;anosti povodom 220 godina od podizanja Prvog srpskog ustanka 24. februara u Sopotu je održana Svečana akademija i defile pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova a leskovačkom Narodnom muzeju pripala je čast da prikaže izložbu “Sretenje 2024 – odlikovanja dinastija Obrenović i Karađorđević”.

Tema izložbe vezana je za odlikovanja koja su dodeljivana u periodu od 1865. godine pa sve do 1941. godine, odnosno u vreme vladavine vladara dinastije Obrenović i Karađorđević. Osim odlikovanja izloženi su ukazi i fotografije najznamenitijih ljudi koji su rođeni u Leskovcu ili su bili njegovi stanovnici.

Dva najstarija predmeta na izložbi datiraju iz perioda 1865-1868. godine kao i iz perioda srpsko-turskih ratova 1876-1878. god.

Inače, za istoriju Srpske revolucije krajevi oko Kosmaja su izuzetno važni jer su se prvi sukobi sa Osmanlijama 1804. godine dogodili u mestu Sibnica i Drlupa. Srpske ustanike sa ovih prostora predvodio je vojvoda Janko Katić, jedan od najbližih saradnika Karađorđa Petrovića. Za 1804. godinu vezuju se i počeci policije u Srbiji.

 

Takođe pročitajte

Proslava Depeche Moda-a uz GIFT bend u klubu Oxygen

U klubu OXYGEN, oaze pravog live zvuka, očekuje nas jedinstvena proslava karijere najvećeg elektro-pop benda …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.