utorak , 11 avgusta 2020
Marija Luisa Estrada Sančes, Bez naziva, 2012, grafika, 62,5x98,5cm, inv.br.1592

Izložba Izbor iz Zbirke grafika, crtež i radova na papiru

Povodom 50 godina rada i postojanja, a u cilju prezentacije sopstvene kolekcije umetničkih dela, Galerija savremene likovne umetnosti Niš od 9.jula u Oficirskom domu i Paviljonu u Tvrđavi priređuje izložbu Izbor iz Zbirke grafika, crteža i radova na papiru autora Sonje Vukašinović i Emilije Bilić.

Ovom izložbom se nastavlja ciklus izložbi kojima ustanova obeležava značajan jubilej.
Zbirka grafika, crteža i radova na papiru je najobimnija u fondu i broji 607 dela, od kojih su najzastupljenije grafike izvedene u različitim tehnikama visoke, duboke i ravne štampe, zatim crteži i radovi na papiru. Formirana je tokom pola veka postojanja ustanove, zahvaljujući Likovnoj koloniji „Sićevo“, Grafičkoj radionici „Sićevo“, rezidencijalnim programima, poklonima umetnika i otkupima nakon samostalnih i kolektivnih izložbi. Obuhvata radove jugoslovenskih i srpskih, kao i stranih umetnika, koji su bili prisutni na likovnoj sceni u periodu od 1970. do danas.

Rada Selaković, Grad, 2004, digital print, 29h40cm, inv.br.945

U Oficirskom domu biće prezentovano oko 60 grafika i crteža srpskih i jugoslovenskih umetnika. Ovom izložbom može se sagledati razvoj grafičke umetnosti i raznovrsnost tehnika na ovim prostorima, počev od drvoreza, linoreza, bakropisa, akvatinte, mecotinte, suve igle, sito štampe i digitalnog printa.Po sadržaju dela zbirke su zasnovana na različitim tematskim prikazima, od pejzaža, portreta, figuracija, preko apstraktnih i asocijativnih prikaza i geometriskih kompozicija.

Džim Кejv, Izrastanje, 1981, drvorez u boji, 40x30cm, inv.br.238

Кada je o crtežima reč, u Zbirci su pored klasičnih, koji su zadržali svoju tradicionalnu dimeniju, preko bojenih i kolaža, prisutna vešta eksperimentisanja sa različitim materijalima i samim tim rušenja kanona klasičnog crteža. Ne samo zbog svoje zastupljenosti već i kvaliteta, dokaz su da je ova disciplina opstala bez obzira na sve provokacije savremenog društva i nove tehnologije i da je jednako tretirana, kao veoma važan segment savremene umetnosti kod nas.

Stevan Кnežević, Alisa, 1970, bakropis, 64h49cm, inv.br.32

U Paviljonu u Tvrđavi biće izloženo 40 radova stranih stvaralaca nastalih u periodu od 1968. godine do danas. Izložba daje uvid u tokove razvoja grafičke umetnosti u svetu poslednjih pedeset godina, ali i smer kojim savremeno stvaralaštvo ide, kao i spremnost grafike, da možda više nego drugi vidovi likovnog izražavanja, prihvati intenzivne promene i pojave u svetu umetnosti.

Najveći broj potiče iz perioda nakon dvehiljadite godine, što govori u prilog intenzivnijoj međunarodnoj saradnji, ali i značaju osnivanja Grafičke radionice.

Raznovrsnost poetika i širok dijapazon grafičkih tehnika izloženih dela, mogu se pripisati obuhvaćenim vremenskim periodom od pola veka, dinamičnim promenama i kretanjima na polju umetnosti, uticaju sredine iz koje umetnici dolaze… Izložba će za publiku, uz poštovanje preporuka i mera prevencije biti otvorena do 2.avgusta. Galerija SLU je do sada povodom jubileja priredila izložbe Izbor iz Zbirke savremenog slikarstva, Zbirke savremene skulpture i Zbirke novih medija, a od 15.septembra planirana je izložba dela iz Zbirke likovnih umetnika Niša.

Takođe pročitajte

Takmičenje za Frankofonu pesmu ove godine u onlajn formatu

U petak od 19 sati petnaest takmičara boriće se za titulu pobednika takmičenja za Frankofonu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.