Foto: Ivan Milenković

Izložba Ivana Milenkovića: “UN/NATURAL“ u Paviljonu

U utorak 23.avgusta u galeriji Paviljon u Tvrđavi otvorena je izložba „UN/NATURAL” Ivana Milenkovića koju će publika moći da pogleda sve do 18. septembra.

Ivan Milenković je umetnik mlađe generacije čija se profesionalna karijera može pratiti od 2013. kada je započeo svoju samostalnu izlagačku karijeru. U fokusu njegovih interesovanja nalazi se čovek kao jedinka izložena uticajima savremenih digitalnih tehnologija koje poseduju transformativnu moć komunikacije.

Makluan (jedan od nauticajnijih teoretičara medija XX veka) je proučavajući dejstvo elektronskih medija na čoveka još šezdesetih godina XX veka ostalog naglasio: „ Približavamo se tehnološkoj simulaciji svesti, u kojoj će se kreativni proces saznavanja kolektivno i ujedinjeno proširiti na ljudsko društvo u celini…Električna tehnologija nam je prodrla kroz zidine“, piše on…“a mi gluvi, slepi, nemi i obamrli čekamo na njen susret s Gutenbergovom tehnologijom”.

Okružen eksplozijom društvenih mreža danas čovek se okrenuo samom sebi zatvarajući se u sopstveni izolovani, prividno idealan prostor izbegavajući direktne kontakte kao nepotrebne.

This slideshow requires JavaScript.

Digitalno doba proizvelo je sa jedne strane mnoštvo potrebnih, ali i nepotrebnih informacija koje dobijamo u svakom trenutku, sa druge strane usamljenost, pasivnost kao i različita asocijalna stanja.

Milenković je u svoj osmišljeni koncept postavio sliku koja je rađena na klasičan način /ulje na platnu sa motivima različitih portreta čija su lica osvetljena snopom svetlosti koje dopire sa ekrana / naglasivši pitanja između dobrih i loših strana digitalne tehnologije.

Naslov njegove izložbe NE/PRIRODNO upućuje na srž problema gde njegovi likovi poptpuno izolovani od stvarnog sveta, pa bio to i živopisan pejzaž, postaju potpuno nesvesni gde se nalaze udubljeni u dešavanja na ekranu.

Posedujući realizam u radu, a istovremeno moderan pristup kroz zanimljiv, savremen koncept Milenković na sugestivan način upućuje kritiku savremenog društva i otuđenja koju nosi sa sobom prekomerna upotreba interneta.

Rođen je 1988.godine u Leskovcu. Završio Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, a potom i master studije na istom Fakultetu.Član ULUS-a od 2012. godine.

Samostalno je izlagao petnaest puta u Leskovcu, Beogradu, Parizu, Novom Sadu, Vranju, Palermu i Beču.

Dobitnik je brojnih nagrada od kojih su značajnije:

  • Pohvala žirija na 16. Međunarodnom bijenalu umetnosti minijature u Gornjem Milanovcu, 2022.
  • Kunstpreis Deutschland, nagrada za najobolju sliku, galerija Depelman, Hanover, Nemačka.
  • Prva nagrada za sliku ,,Smartphone Light 12’’ na 58. Oktobarskom salonu u Leskovcu. /2020/
  • BIAFARIN Nagrada za mladog umetnika na izložbi Nord Art 2019, Budelsdorf, Nemačka./2019/
  • Prva nagrada za sliku ,,Laptop light “ na 53. Oktobarskom salonu u Leskovcu. /2015/
  • Prva nagrada Fakulteta likovnih umetnosti za mozaik „Pas“./2010/

Živi i radi u Nišu.

Izložbu UN/ NATURAL publika će moći da poseti do 18.septembra u Paviljonu niške tvrđave svakog dana od 9 do 14 i od 16 do 21 h osim ponedeljka.

Takođe pročitajte

Održana promocija knjige ‘Kofer misli’ Dragane Martinović

U Beogradu je, u velelepnom prostoru Belog dvora, održana promocija prve knjige putopisa ‘Kofer misli’ …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.