Izložba „Gustav Klimt – preteča moderne“ u Noći muzeja

U subotu 19. maja od 19 časova, u Noći muzeja biće otvorena specijalna dokumentarna izložba kao centralni događaj obeležavanja važnog jubileja: stogodišnjice od smrti Gustava Klimta, tvorca bečke secesije. Izložba će biti otvorena u svečanoj sali Univerzitetske biblioteke „Nikola Tesla“.

Gustav Klimt (1862-1918) reprezentuje epohu koja odjekuje do današnjeg dana i koja i danas izaziva oduševljenje. Umetnik, čiji su tragovi stvaralaštva najprisutniji u Beču, imao je velikog uticaja na period oko 1900. godine zajedno sa svojim savremenicima Jozefom Hofmanom, Otoom Vagnerom, Jozefom Marijom Olbrihom, Ričardom Gerstlom, Egonom Šileom i Oskarom Kokoškom. Godine 2012. bi Gustav Klimt napunio 150 godina. Tim povodom Beč je tu godinu obeležio pod motom: ”Gustav Klimt i rođenje moderne”.

Ove godine navršava se 100 godina od smrti ovog velikog umetnika. Na prekretnici između 19. i 20. veka Beč je, kao prestonica Austrougarske monarhije i duhovno središte Evrope, pored Pariza, Minhena i Londona, bio jedna od kolevki moderne, a 1910. godine sa preko dva miliona stanovnika bio je jedan od pet najvećih gradova na svetu. Umetnost, književnost, arhitektura i nauka su doživele svoj vrhunac, za kratko vreme je nastalo nešto sasvim novo što je utiralo put novim stremljenjima, i to gustinom i dinamikom koje su do danas ostale bez premca. Dela Gustava Klimta predstavljaju jedinstveni umetnički odraz stvaralačkog puta od vremena carske arhitekture historizma do početaka apstrakcije.

Izložba „Gustav Klimt. Preteča moderne“ prikazuje najvažnije događaje na putu ka ”celovitom umetničkom delu” Gustava Klimta.

Izložbu „Gustav Klimt: preteča moderne“ realizuju Kulturforum BelgradUniverzitetska biblioteka „Nikola Tesla“Mladi ambasadori uz podršku kompanije Frikom

Inače, 25.maja od 18 časova predviđena je i projekcija igranog filma „Klimt“ reditelja Raula Ruiza, koju je omogućila kompanija Frikom. Posetioci otvaranja izložbe imaće priliku da uživaju u novom ukusu FRIKOM Grandissimo sladoleda inspirisanog Klimtovim remek-delom „Poljubac“.

Takođe pročitajte

VEČERAS u Salonu 77 – „Mikrokosmos“ Teodore Vojinović

U utorak 14. maja u 19 sati, u Salonu 77 biće otvorena izložba skulptura i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.