utorak , 29 septembra 2020

Izložba grafika Mine Rakidžić u Salonu 77

Po prvi put samostalno će se predstaviti publici u Nišu, otvaranjem izložbe grafika Mina Rakidžić u četvrtak 7. juna u 20 časova u Salonu 77 u Tvrđavi.

Tom prilikom premijerno će biti izloženi radovi iz ciklusa „Arhetipski ambijenti“, nastali prilikom ovogodišnjeg dvomesečnog boravka umetnice na Umetničkom institutu Kala pri univerzitetu Berkli u Kaliforniji, kao i dela njemu predhodnog i neposredno koncepcijski povezanog ciklusa „Beleške o slučaju“.

Zastupljeni radovi izvedeni sukseroks litografskim postupkom fototransfera, koji pruža manipulacije foto predlošcima i crtežom, u ovom slučaju i tekstualnim beleškama, najčešće nečitkim, što daje prstora složenim umetničkim zahvatima. Kako sama umetnica skromno obrazlaže: „Ova kompilacija dnevničkog i putopisnog karaktera pokušaj je zanemarivanja barijera između izolovanih informacija, a umesto toga, uočavanja sličnosti i fraza u okviru kojih pamtimo.“.

Izložba grafika Mine Rakidžić otvara se u vreme rada 18 saziva Grafičke radionice Sićevo, koja se održava od 4 – 11. juna u zgradi Likovne kolonije Sićevo i organizaciji Galerije savremene likovne umetnosti Niš. Mina Rakidžić je učestvovala u radu njenog predhodnog saziva, a radove nastale tada publika će moći da vidi 2018. na izložbi ova dva saziva u Paviljonu u Tvrđavi.

Mina Rakidžić rođena je 1991. u Beogradu.
2015. Završila je osnovne i master akademske studije na grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Iste godine završila je kurs Printmaking Strategies na Letnjoj akademiji umetnosti u Salzburgu.
Od 2015. je na doktorskim umetničkim studijama na FLU u Beogradu.
2016. rezidencijalno boravi u Grafičkoj bazi u Guanlanu u Kini, a 2018. na Umetničkom institutu Kala pri univerzitetu Berkli u Kaliforniji, SAD.
Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije od 2016. godine.
Priredila je 4 samostalne izložbe i učestvovala na oko 60 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.
Dobitnik je nekoliko nagrada i stipendija.

Takođe pročitajte

Ekonomska škola iz Niša učesnik Svetske nedelje obrazovanja

Ekonomska škola iz Niša je posle nekolikih krugova nominacije, ušla u izbor od 100 škola …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.