Izložba Endija Vorhola u godini jubileja

Izložbena sezona godini velikog jubileja počeće 10.marta, postavkom Grafičkog kolektiva “Otisak vremena-70 godina Grafičkog kolektiva”, a na sam dan osnovanja, odnosno rođendana Galerije, 9.juna u sva tri prostora (Oficirski dom, Paviljon i Salon77) biće priređene izložbe dela iz bogate kolekcije, koja broji 1680 slika, grafika, crteža, skulptura, savremenih medija…

U saradnji sa Кućom Legata iz Beograda tokom septembra u Oficirskom domu biće priređena izložba Moderna, kojom je ova ustanova obeležila 15 godina postojanja i biće zastušpljena dela Šumanovića, Кonjovića , Lubarde, Čelebonovića, Stijovića dok će u Oficirskom domu tokom oktobra biti priređena izložba akvarela i grafika jednog od najuticajnijih umetnika dvadesetog veka, osnivača pop-arta, Endija Vorhola.

Povodom jubileja objavićemo obimnu monografiju “Prvih 50- Galeija SLU Niš od 1970-2000”, koja će na oko 400 strana , osim tekstova o istorijatu ustanove, sadržati kompletan popis izložbi, kojih je bilo 1360, kao i popis umetničkih dela u fondu. Jubilej će biti prilika da se javnosti prikaže deo bogatog fonda,u kome su izmešu ostalih, zastupljena dela Tabakovića, Protića, Pavlovića, Ćelića, Bema, Donkova, Ivoljskog…. ali i da se ukaže na neophodnost postojanja stalne postavke.” – kaže Emilija Bilić, kustos GSU.

Ova izložba rezultat je saradnje sa galeriojm Viskonti Fajn Art iz Ljubljane a inače se trudimo da pored dela savrmenika svake godine orhžganizujemo i izložbu umetnika koji su stvarali sredinom prošlog veka –  navodi kustos i naglašava da tokom ove godine neće izostati ni tradicionalne izložbe poput Likovne kolonije “SIćevo”, Niškog crteža, Niškog salona, a samostalne izložbe po pozivu prirediće Radoš Antonijević, Vesna Кnežević, Anica Vučetić…

Imali smo i tokom prošle godine bogat i raznovrstan program a svakako je „Poslednja decenija Save Šumanovića“ u saradnji sa Galerijom iz Šida bila jedna od najposećenijih. Publika je prepoznala naše napore da priredimo kvalitetan program tako smo zabeležili više od 40 000 poseta. ” – kaže naša sagovornica.

Takođe pročitajte

Posle Meklaflina na niškoj Tvrđavi JANY McPHERSON nastupa na Nišvilu!

Zvezda u usponu latino džez muzike, kubanska pijanistkinja, pevačica i kompozitor Dženi Mekferson nastupiće sa …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.