Izložba digitalnih radova Dragana R.Todorovića u Nišu

Izložba digitalnih radova Dragana R.Todorovića pod nazivom KALEIDOSKOPSKI SPEKTAKL biće otvorena u sredu 12.oktobar, u 18 sati Galerija Niškog kulturnog centra (NKC).

Dragan R. Todorović, rođen 1956. godine u Ogoštu, Srbija. Doktorirao na Departmanu za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, teorijska fizika – fizika čvrstog stanja., Jedan deo istraživanja jeste proučavanje transporta energije u belančevinama i polimernim lancima. Kroz dugogodišnje istraživanje, ti procesi su vizuelizovani(2006. godine) a kasnije (od 2013. godine) i materijalizovani. One su sada deo autorovog likovnog istraživanja. Do sada su prikazane na preko sedamdeset grupnih žiriranih izložbi u zemlji i inostranstvu i trinaest samostalnih izložbi. Dobitnik pet nagrada.
Član ULUS-a od 2015. godine.
Član ArtCentra
Član Suda časti ULUS-a 2018- 2019.

“Slike Dragana R. Todorovića, sa svojim smelim kolorističkim sudarima, energetskim nabojem, svetlosnim potencijalom, nedvosmisleno ukazuju na višedimenzionalnost i metafizičku prirodu svetova, koji su u središtu pažnje umetnika. Slojevita, virtuozna igra bez početka i kraja, donosi vizuelni spektakl, osvajajući istovremeno bogatstvom valera i igrom planova u jednom, ma koliko delovao haotično, uređenom sistemu uzročno posledičnih dešavanja. Da je tako znaju oni koji poznaju poreklo ovih slika i način njihovog nastanka.
Digitalni su ulazi svetlosnih mlazeva, ugao rotiranja, spektri boja, ali su svi oni zadati, diktirani od strane umetnika, beskrajno strpljivog i preciznog u traženju željenog efekta. U njegovom oku i zahvaljujući njegovom senzibilitetu, rađa se autohtona likovna celina, snažnog i upečatljivog dejstva, sa izraženom dimenzijom zvučnog i vanvremenom.
U širokom rasponu od površina sa izraženom strukturalnošću do onih gde stapanje boja, daje utisak slikarskog postupka, pa i akvarelski lazurnih preliva, nastaje čitavo bogatstvo vizuelno estetskih kategorija, koje nas uvode u nove dimenzije i odnose vremena i prostora. Beline i crna prostranstva i blještavi izvori energije iz dubina slojevitih predstava Dragana R. Todorovića, pokretači su i razlog dešavanja. Poput slike iz kaledoskopa, izranjaju fantastični svetovi satkani od formi, struktura, boja i svetlosti; sve ono što na planu iskustvenog pretvaramo u pojmovno, ali i sve ostalo što vidimo okom irealnog, deo je umetnosti, koja u jedinstvenom spoju sa naukom, prevazilazi okvire i definicije do sada viđenog, napisala je Maja Stanković, istoričar umetnosti.

Takođe pročitajte

Veštine roditeljstva za mentalno zdravlje dece i mladih

U okviru ciklusa ”Veštine roditeljstva za mentalno zdravlje dece i mladih” u četvrtak 30. novembra sa …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.