Izložba Boška Petrovića od 11.jula u niškoj Galeriji savremene likovne umetnosti

U Galeriji savremene likovne umetnosti u Nišu 11.jula u 20 sati biće  otvorena izložba Boško Petrović: Skice za velika dela.

Obiman opus nacrta za tapiseriju, skulpturu i mozaik pred niškom publikom naći će se zahvaljujući saradnji Galerije SLU i Muzeja Vojvodine, koji baštini veliki broj radova Boška Petrovića, a povodom važnog jubileja- stotinu godina rođenja i četrdeset godina od smrti znamenitog umetnika.

Boško Petrović je pripadao ratnoj i posleratnoj generaciji autora koja je sredinom prošlog veka krenula u potragu za novim, autentičnim slikarskim izrazom. Pored klasičnog slikarstva bavio se mozaikom, crtežom, akvarelom, kolažom, grafikom i jedan je od retkih umetnika koji je doprineo razvoju tapiserije i njenoj afirmaciji.

U nameri da predstavi onaj deo radova koji prezentuje sam stvaralački proces i način rada, ne stavljajući akcent na samu temu, autorka Dragana Garić Jovičić izložbom Skice za velika dela predstavlja nacrte za jedan spomenik, jedan mozaik i jednu tapiseriju. Sva tri dela ostvarena u različitim tehnikama, zamišljena su kao monumentalna, s tim što skulptura nikada nije realizovana.

Publika će imati priliku premijerno da vidi maketu spomenika i mapu grafika za Spomenik ropstvu, nastalu tokom Drugog svetskog rata, delimično kao plod početničkih umetničkih traganja ali istovremeno i jednu od prvih ideja o spomeniku revoluciji nastaloj u okupiranoj Evropi.

Početkom pedesetih godina Boško Petrović počeo je intenzivno da se bavi mozaikom, pre svega portretima manjih formata u ovoj tehnici, a deo postavke je jedna od impresivnijih skica za monumentalni mozaik koji se danas nalazi u Skupštini AP Vojvodine.

Posebnu celinu radova predstavljaju skice na temu revolucije, rađene za tapiserije i murale , nastajale u periodu od 1965-75. godine. Obiman ciklus skica zajedno sa monumentalnom tapiserijom, oslikava predanost i profesionalizam sa kojim je Boško Petrović prilazio temi.

Prema rečima Dragane Garić, ovog umetnika izuzetno bogatog opusa originalni, smeli i ekspresivni likovni izraz svrstao je u red najznačajnijih vojvođanskih stvaralaca.

Boško Petrović bio je učesnik Likovne kolonije Sićevo 1975. godine, samostalnu izložbu u Nišu priredio je 1976, a u fondu Galerije SLU nalazi se 16 njegovih dela.

Izložba u Paviljonu u Tvrđavi biće otvorena za javnost do 5. avgusta.

Takođe pročitajte

Proglašeni pobednici 29. Internacionalnih horskih svečanosti

Internacionalne horske svečanosti prvi put su održane 1966. godine. Manifestacija traje četiri dana i održava …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.