nedelja , april 21 2019
Početna / KATEDRA / Izložba akvarela “Kule i gradine” u Oficirskom domu

Izložba akvarela “Kule i gradine” u Oficirskom domu

Svi koji vole umetnost i arhitekturu, i oni koji žele da vide na koje sve načine one mogu da se prepliću i stvore inspirativne kule, imaće priliku da do 20. jula u Oficirskom domu u Nišu pogledaju izložbu „Kule i gradine“, autora Duška Miloševića, koju organizuje Studentski kulturni centar Niš.

Prema rečima autora, koji je po zanimanju arhitekta, ideje za „izgradnju“ svih 28 kula pronašao je u obilju srpske tradicije. Posetioci će moći da vide kako iz njegovog ugla izgleda moravska, ariljska, beogradska, vojvođanska kula…

Ova arhitektonska imaginacija zasnovana je na arhitektonskoim elementima kojima se ja bavim – prozori, kupole, bifore, trifore… Kule sam gradio iz obilja srpske graditeljske tradicije. Svaka kula se odnosi na neki deo naše zemlje, a svaka od njih krije i građevinske detalje vezane za to mesto“-  objašnjava Milošević.

Kako dodaje, on je tragao za svim što kule jesu, a u njima je pronašao zanimljivu formu u koju je mogao da uplete elemente srpske tradicionalne arhitekture. Milošević kaže da će u svoju narednu seriju, svakako uvrstiti i nišku kulu.

Jako mi se dopao grad, bio sam ovde mnogo davno, ali ga sada gledam drugačijim očima. Posle ovog dolaska u Niš, siguran sam da će jedna od sledećih stvari biti niška kula… Već sam je i zamislio, i gotovo sam siguran da će u donjem segmentu, kao osnov, biti niška Tvrđava“- kaže on.

Inače, Duško Milošević rođen je 1955. godine u Beogradu. Po zanimanju je arhitekta, ali se slikarstvom bavi preko 30 godina. Samostalne izložbe imao je u Etnografskom muzeju u Beogradu, Kulturnom centru Novog Sada, Domu kulture Čačak i u drugim mestima u Srbiji. Učestvovao je na više grupnih izložbi slika u Srbiji. Dobitnik je Druge nagrade na Oktobarskom salonu slikara u Beogradu.

Takođe pročitajte

Solarijumi zabranjeni za mlađe od 18 godina

MLAĐI od 18 godina prvi put ove godine neće pred leto moći “da nabace” bronzanu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.