„Izađi mi na teglu“ 29.septembra u Leskovcu

Turistička organizacija grada Leskovca će u subotu, 29. septembra po peti put biti lokalni partner i suorganizator u realizaciji projekta “Izađi mi na teglu”. Organizator manifestacije je asocijacija “Bašta mašta”, a cilj je promocija pripreme ajvara kao jednog od srpskih brendova.

Ovaj jedinstveni karavan je u prethodne četiri sezone obišao preko 100 gradova, imao oko 9.000 učesnika i 17.000 proizvedenih tegli ajvara.

Celokupan program manifestacije trajaće od 11:00 do 17:00 u etno kompleksu „Šop-Đokić“. U 11:00 je predviđeno predstavljanje takmičara, propozicija, članova žirija i načina odabira pobednika. Petnaestak minuta kasnije počinje zvanično nadmetanje u pripremi ajvara.

U muzičkom delu nastupiće lokalni bend Laguna, a u okviru manifestacije će na bini osoblje restorana Dukati pripremati lokalno tradicionalno jelo, tako da će svi posetioci imati prilike da probaju ovaj specijalitet.

Broj ekipa koje se mogu prijaviti je ograničen i pozivamo sve zainteresovane takmičere da što pre okupe svoje ekipe i prijave se. Takmičarske ekipe po definisanim propozicijama mogu brojati najmanje dva a najviše 5 članova.

Prijava ekipa vrši se u Turističko-informativnom centru svakog radnog dana od 8-20 časova.

Specifičnost manifestacije se ogleda u tome da su takmičarima obezbeđeni svi potrebni uslovi za učešće. Organizator je obezbedio natkrivene štandove za takmičarske ekipe, papriku potrebnu za spremanje jedne ture ajvara, prenosivu peć tj. kube za pečenje paprike i kuvanje ajvara, tegle sa poklopcem, drva za loženje, stolice, stolove za pripremu i odlaganje tegli. S druge strane, od takmičara se očekuje da obezbede sav potreban pribor za pripremu ajvara, a obavezno moraju imati: šerpu, varjaču, kutlaču, noževe i mašinu za mlevenje paprike. Pravila takođe nalažu da tamičarska ekipa mora imati minimum dva, a najviše pet člana.

Zahvaljujući brojnim partnerima i sponzorima uz čiju se pomoć karavan iz godine u godinu razvija, nagradni fond za ovu sezonu biće rekordan i iznosiće oko 1.500.000 dinara!

Veliko finale koje će okupiti pobednike iz svih gradova, održaće se 13. oktobra u Beogradu gde će vlasnik recepta za pobedu biti krunisan za kralja ajvara i poneće titulu najboljeg ajvar majstora u 2018. godini!

Takođe pročitajte

Početak brojnih manifestacija Miholjskim susretima u Boljaru

Sutra kalendarski počinje leto, a u vlasotinačkoj opštini obeležiće ga brojne manifestacije do septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.