sreda , maj 22 2019
Početna / BIZNIS / Iz studentskih klupa u trgovinsku diplomatiju

Iz studentskih klupa u trgovinsku diplomatiju

Studenti završne godine Ekonomskog fakulteta u Nišu imali su priliku da učestvuju u inovacionom seminaru pod nazivom: “Trgovinska diplomatija, veštine pregovaranja i umeće sklapanja kupoprodajnog ugovora”. Osim edukativnog, manifestacija je imala i takmičarski karakter, a članovi žirija su bili predstavnici međunarodnih trgovinskih lanaca, među kojima i kompanija Gorenje Beograd.

Seminar je zamišljen kao simulacija pregovaranja i sklapanja kupoprodajnog ugovora između dve grupe studenata, koji svoja teorijska znanja iz ekonomske trgovine testiraju u praksi. Jednu grupu su činili studenti-predstavnici hipotetičkog preduzeća prodavca-proizvođača, a drugu studenti-predstavnici hipotetičkog preduzeća kupca-trgovinske kompanije. Ove godine, simulacija pregovaranja bila je zasnovana na primeru proizvođača organske hrane, i trgovinske kompanije koja posluje na domaćem i inostranom tržištu.

Zadatak stručnog žirija, bio je da ocenimo timove studenata u veštinama pregovaranja, predstavljanju njihovih kompanija, kao i u poslovnom bontonu,  izjavio je Goran Lukić, direktor prodaje kompanije Gorenje.

„Svaki iskusni pregovarač zna da nema ništa od pregovora ako niste spremni da dovedete u pitanje stavove druge strane. Morate biti spremni da slušate i postavljate pitanja, budete ambiciozni, strpljivi, ali i fleksibilni, spremni da rizikujete i ponudite rešenje problema. Veoma sam prijatno iznenađen znanjem i pregovaračkim sposobnostima mladih Nišlija i Nišlijki.“

Kao društveno odgovorna kompanija, Gorenje Beogradposebno ohrabruje i podržava edukaciju mladih. U želji da studentima pruže priliku da, pored stručnih steknu i ona najvažnija, praktična znanja, Gorenje sarađuje sa Ekonomskim fakultetima u Beogradu, Subotici i Nišu, fakultetom FEFA, Tehnološko-metalurškim fakultetom i Poljoprivrednim fakultetom u Beogradu, čiji studenti imaju priliku da pohađaju program prakse u Gorenju ikroz konkretne aktivnosti i projekte upoznaju poslovno okruženje u kom će se naći kada počnu da rade.

Takođe pročitajte

ISTRAŽIVAĆEMO ko u Medveđi ima “zlatne ruke”

Na osnovu konkursa za medijske projekte u 2019. godini, koji je sprovela Opštinska Uprava opštine …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.