Iz prve ruke – škola dekorativne kozmetike

Stručno i iskreno u svet dekorativne kozmetike uputiće nas diplomirani inženjer organsko hemijske tehnologije Marina Cvetković koja kreira preparate za ulepšavanje žena.

marina-cvetkovic-nevenaPri izboru  nekog kozmetičkog proizvoda, prednost nikako ne treba davati tome za šta je taj proizvod deklarisan, već pre svega dali nama prija i kako utiče na našu kožu ili kosu. Takođe sam mišljenja da nije sve što je skupo ujedno  i najkvalitetnije i najbolje za nas.

Najbitnije je, svakako prepoznati šta je to što našoj koži najviše odgovara i koji sastojci proizvoda deluju pozitivno na našu kožu. U većini blogova, piše da je veliki broj sastojaka kozmetičkih proizvoda štetan i iritantan za kožu. Medjutim, o tome možemo pričati ukoliko se radi o velikoj koncentraciji tih sirovina, a s obzirom da se u kozmetičkim proizvodima stavlja dozvoljena koncentracija (znači propisana i testirana), to znači da veliki deo kozmetičkih proizvoda nije štetan. Najgore od svega je i to što na tržištu ima previše proizvoda , koji nemaju funkciju za koju su namenjeni. Tačnije, reklamiraju se za nešto što ne mogu da ispune, iskrena je Marina koja radi u Sektoru razvoja i kontrole kvaliteta „Nevena & ALL ME COSMETICS“.

Svakako, treba imati u vidu i to da svaki proizvod pre dospevanja na tržište prolazi kroz određene procese testiranja i analize i ukoliko je štetan ne bi smeo da se nalazi na prodajnim policama (naravno govorimo o deklarisanim  proizvodima) i svakom bih preporučila da kupuje samo proizvode sa deklaracijom I to u parfimerijama i drogerijama, a ne preko nepoznatih sajtova i bez ikakvih deklaracija i oznaka. karmini

Pravilna nega lica može nam pomoći da sa što manje make up-a, dobijemo što bolji efekat prirodne kože.

Puder je osnova dobrog tena, pa treba odabrati onaj koji najviše odgovara našoj koži. Ono što je bitno jeste da on može biti veoma iritantan za kožu , pa je najbolje koristiti puder koji daje koži prirodan izgled i naravno ne koristiti ga u velikoj količini, da ne bi stvorio efekat maske. Kao baza ili podloga  može da se koristi prajmer, a on će svakako ispuniti sve neravnine, sitne borice I pore I stvoriti idealnu podlogu za make up. Nakon nanošenja tečnog pudera, kameni puder naročito onaj sa vitaminom E i pantenolom, obezbediće vašoj koži dugotrajnu zaštitu i vlažnost naročito u zimskim mesecima.

INCI  sastav nam govori o tome šta sve sadrži jedan kozmetički proizvod. Supstance su poredjane po opadajućoj koncentraciji, pa onih,  koje su na početku ima u većoj koncentraciji, dok onih pri kraju u mnogo manjoj.

Silikoni daju koži osećaj mekoće poput svile, I najvažnije nisu iritantni za kožu. Idealni su za dnevne kreme I prajmere, jer omogućavaju emulgovanje aktivnih supstanci u neku podlogu I ostvarivanje njihovog dejstva u dublje slojeve kože. Za noćne kreme treba odabrati one sa biljnim uljima I shea buterom, koji je prepun vitamina E I A, a koji je pravi melem za kožu.

senke-za-ociŠto se tiče senki za oči, pošto su oči ogledalo duše, treba odabrati senku koja će istaći oči na prirodan način bez preterivanja.

Za senke je veoma bitno da se lako i ravnomerno nanose, da su ujednačene teksture i boje i da se na očima zadržavaju dugo. A da bismo sve to imali, treba birati one sa biljnim ekstraktima, mineralnim pigmentima, prirodnim voskovima i naravno sa prirodnim uljima poput  jojobinog, maslinovog, zatim ricinusovog ulja koje je puno vitamina E, kao I sa emolijensima poput Isopropyl Myristata, koji koži daju prirodnu vlažnost I svežinu.

O parabenima bih kratko rekla da su dobri konzervansi koji veoma retko izazivaju alergijske reakcije, a koriste se u dozvoljenim koncentracijama u kozmetičkim proizvodima, te ih stoga ne treba lažno optuživati da su nepoželjni u proizvodima, jer nijedan  proizvod ne može bez konzervansa da izdrži duže od mesec dana, zato što bi došlo do razvoja bakterija u njemu I kvarenja proizvoda.

Maskaru i karmin treba imati u svakoj prilici. Maskara sa Aloja Ekstraktom, Ricinusovim uljem, Vitaminom E I pčelinjim voskom pomoći će da trepavice budu gušće I prirodne, a što se tiče karmina treba samo pratiti sopstveni osećaj, a dozvoljene su sve kombinacije.

Pa drage moje izbor je na Vama. Svakako ne treba preterivati sa kozmetikom, pogotovo sa šminkom, jer podržavam to da lepota žene dolazi iznutra, a ne spolja.

Takođe pročitajte

Old Timer Fest sa više od 30 hiljada posetilaca-Točak razvoja manifestacionog turizma u Nišu

Povećanju turističkog prometa i broja noćenja u Nišu u junu ove godine doprineli su domaći …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.