Ivanine replike rimskog nakita koje oduzimaju dah

Izložbu pod nazivom „Nakit kroz vekove“ autora Ivane Stanković imaćete prilku da pogledate do 22. januara u Narodnom muzeju u Leskovcu.

Replike nakita su delo magistra likovne grafike i majstora filigrana Ivane Stanković koja već 11 godina stvara najneverovatnije komade filigrana.

Prikazane su replike rimskog srednjevekovnog nakita iz muzeja u  Maloj Kopašnici u blizini Leskovca, neprocenjive vrednosti. Nakit koji je otkriven pre dve godine, a nastao je u 2. veku.

Cilj jeste bio da se na neki način osveži i vrati stari sjaj ovom istorijskom nakitu, prezentuje javnosti na neki nov način upravo Ivaninim zalaganjem.
Nakit se uglavnom pravio od zlata, i vrlo malo bakra i srebra, dok je u replikama korišćeno srebro i pozlata. Originalan nakit nastajao je izlivanjem dok su replike rađene ručno.

Ovaj nakit su nosili obični ljudi, unikantan je i sa velikom preciznošću izrađen, dok je Ivani svaki komad bio izazov i inspiracija. Posebnu pažnju kako autorka replika kaže privukle su rimske minđuše iz 3. veka, u originalu od zlata i bojenog stakla, a u Ivaninoj verziji  srebro sa pozlalatom i dragim kamenom krizoprasom.

Ono što je zajedničko originalu i replici jeste lepota  i elegancija, savršen spoj oblika, boja i materijala.

Naušnice u obliku Heraklovog čvora, koje su u originalu minijature ali fascinantne bile su ujedno i možda najveći izazov za Ivanu Stanković.

„Kada sam prvi put videla ovaj nakit bila sam izuzetno iznenađena dizajnom, za koji se može reći da je moderan u ovo doba, a tek kada znamo činjenicu da je isti nakit napravljen u 2. i 3. veku je zaista neverovatno. Mogu reći da se ne razlikuje od današnjeg i da su zapravo svi komadi nakita iz sadašnjeg doba zapravo varijacije na ovaj.“ – otkriva nam Ivana.

Među nakitom su replike naušnica sa dragim kamenjem, ogrlice od spiralno uvijene zlatne žice, prstenje i narukvice. U planu je izrada replika nakita iz etnološke zbirke u saradnji sa Narodnim muzejom.

Takođe pročitajte

Proglašeni pobednici konkursa Oni su heroji 2024.

Na svečanoj dodeli nagrada, u okviru konkursa „Oni su heroji“, predstavljeno je 10 nesebičnih i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.