Ivanine maske koje mame osmeh

Kažu “Dobar glas daleko se čuje” , čega nije bila ni svesna kada je objavila svoju akciju na Facebook profilu, junakinja naše današnje priče, Ivana Blagojević.

Ivana Blagojević rodom iz Niša, došla je na ideju da nakon uspešnog završenog posla na kome je bila angažovana da redizajnira i izradi 300 zaštitinih maski sa prozirnim okvirom, nastavi sa radom istih maski koristeći svoje resurse kako bi građanima Niša, prvenstveno osobama sa invaliditetom, gluvim i nagluvim osobama olakšala život i rad.

Maske koje je Ivana izradila za udruženje Iz Kruga Vojvodine pre početka ove akcije bile su za potrebe projekta usmerenog na unapređenje sistema podrške za žene s invaliditetom sa iskustvom nasilja koji sprovodi u saradnji sa Agencijom Ujedinjenih nacija za osnaživanje žena i rodnu ravnopravnost UN Women Serbia i uz finansijsku podršku Evropske komisije u okviru regionalnog programa „Primena normi – promena svesti“.

Humanitarna akcija koju je na svom Facebook profilu pokrenula Ivana, izazvala je pozitivne komentare, a kako i sama Ivana kaže – nije očekivala da će baš ovoliko odjeknuti.

Kao dete roditelja sa invaliditetom, moj otac se skoro 50 godina bavio humanitarnim radom te sam uvek sam bila upoznata sa svim ne tako lakim stvarima sa kojima se susreću upravo takve osobe. Zato je ovo bila idealna prilika da doprinesem društvu i sugrađanima jer iz ličnog iskustva moje porodice mogu da se saosećam sa njima.

Ivana je pozvala svoje prijatelje da podele post o akciji, u kojoj će ona ručno izraditi maske i pokloniti osobama oštećenog sluha ili osobama koje imaju potrebu za ovom transparentnom maskom.

Ono što sam za uzvrat na neki način, zamolila kako bi ova akcija zaživela i možda podstakla i druge ljude da na neki način doprinesu, jeste da osobe koje budu dobile maske pošalju svoju fotografiju sa istom, na kojoj su nasmejani kako bi na taj način podigli svest o važnosti ove vrste maski, jer osobama oštećenog sluha čitanje sa usana je ključno za komunikaciju sa drugim ljudima.

Iz svog ušuškanog doma, u selu Staro Momčilovo gde se pre pet godina preselila iz rodnog grada, Ivana se od početka godine bavi izradom maski. U samom početku epidemije korona virusa, Ivana je sa svojom sestrom Marinom, iz Prokuplja krenula da izrađuje maske i tom prilikom su u humanitarne svrhe podelile 1500 maski.

Moja sestra, koja inače drži butik u Prokuplju me je samo pozvala jednog dana, rekla mi da ima materijal i dobru volju pa mi je predložila da krenemo da šijemo. Iskreno ništa nisam znala o šivenju maski, ali to smo savladale vremenom. Bolnice, policija i vojska su među prvima dobili maske.

Od kada je otišla iz svog rodnog grada u seosku sredinu, Ivana je krenula i sa proizvodnjom rakije ali u skorijoj budućnosti i vino, obzirom da slobodno vreme provodi uređujući svoj novi vinograd.

Kada ne izrađujem maske, obično sam u svojoj bašti gde za svoje potrebe gajim i negujem povrće i voće. Ideja za ovu akciju je došla spontano nakon uspešnog poslovnog angažovanja, pa sam na taj način i htela da postignem neku ravnotežu i kao građanin i čovek pomognem ljudima kojima je pomoć potrebna, a pre svega verujem da se dobro, dobrim vraća. – kaže Ivana

Kako bi ste se javili ili prosledili osobama za koje smatrate da će im ove maske značiti možete kontaktirati Ivanu putem facebook profila

 

 

Takođe pročitajte

Slavni violinista dobija laskavu titulu u rodnom gradu

Nišlija Nemanja Radulović, koji godinama živi i stvara u Francuskoj, biće proglašen za počasnog člana …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.