Vinski prozor u Firenci

Italijanski vinski prozori – Kako su oživeli način prodaje star 400 godina

U Firenci, mali i neobični prozori nude deo stare svetske arhitekture – dok za neke služe i kao mesto na kome će dobiti čašu vina.

Ovi malo prozori datiraju nekoliko veka unazad i nekad su korišćeni od strane proizvođača vina da svoja vina direktno prodaju mušterijama. Pokazali su se kao izuzetna praktična i korisna stvar tokom kuge, kažu iz “Buchette del Vino”, italijanske kulturne asocijacije posvećene upravo vinskim prozorima.

Kuga koja je tada zadesila čitav svet opustošila je severnu i centralnu Italiju u periodu od 1629. do 1631. godine, tokom kojih su na ovaj način prodavci vina ali i ljubitelji istih mogli da razmene dobra na bezbedan način.

This slideshow requires JavaScript.

Kao i druge beskontaktne isporuke, vinski prozori su ponovo zasijali u punom sjaju u jeku pandemije korona virusa, što je i samu Italiju na početku godine dovelo do karantina čitavog stanovništva.

U Italiji je zabeleženo više od 251 hiljada slučajeva  i 35 hiljada smrtnih ishoda izazavanih korona virusom, po istraživanjima Univerziteta Džon Hopkins.

Sudeći po asocijaciji Bucette del Vino, dva restorana u Firenci, Osteria delle Brache i Babae sada prodaju vino putem ovih malih vinskih prozora. Vivoli prodavnica sladoleda je ih takođe ponovo vratila u upotrebu kako bi posluživali sladoled i kafu.

O vinskim prozorima u Firenci prvi put je pisanu u knjizi objavljenoj 1634. godine kažu iz Buchette del Vino. Autor tada objavljenih zapisa, akademik Frančesko Rondineli naglasio je da su tada prodavci ozbiljni shvatili i razumeli kugu te da je bezbedniji vid prodaje bio itekako dobra ideja.

Prodavci bi tada koristi male otvore kako bi dodali flašu vina kupcu kao i metalnu činiju za novac. Prodavac bi nakon primo predaje dezinfikovao novčiće koje je dobio od kupca, sirćetom. Kupci su takođe bili u mogućnosti da sami napune flašu koju donesu uz pomoć metalne cevi koja bi se dodala kroz prozor.

 

Više o ovoj zanimljivosti pogledajte i na zvaničnoj stranici ove kulturne asocijacije: Facebook Buchette del Vino .

Foto: Instagram i Facebook Buchette del Vino

Izvor: cbsnews

 

 

Takođe pročitajte

Šta je to duša ? The Frajle predstavile novi singl “Moje duše duša”

Popularni ženski bend The Frajle za početak jeseni donosi nam novi singl pod nazivom “Moje duše …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.