Foto: https://unsplash.com/photos/pyud8ZaVq4I

Istorija pamuka – kako je ovaj materijal postao deo naše svakodnevnice

Pamuk je jedan od najkorišćenijih materijala u izradi garderobe i donjeg veša, već dugi niz godina. Ovaj materijal je neizostavni deo naše svakodnevnice – od njega se kroje medicinska sredstva poput zavoja, gaza, ali i pelena, pa sve do najmodernijih komada garderobe.

Pamuk je zbog svojih hipoalergijskih svojstava zadobio svoje mesto u medicini, ali i izradi garderobe za bebe i decu, kao i donjeg veša. Istovremeno mekan, ali i izdržljiv, pamuku retko koj materijal po kvalitetu može da parira. Zaista, udoban komad odeće koji se lako održava teško da ima konkurenciju.

Ali kako je pamuk uopšte dospeo u našu, danas podrazumevanu, svakodnevnicu? Kako su ljudi uopšte otkrili ovaj fantastičan materijal i koju je ulogu imao u istoriji tekstilne industrije? Da li pamuk ima alternativu i da li je i zašto to materijal budućnosti? Ukoliko vas interesuju odgovori na ova pitanja, nastavite da čitate ovaj tekst – u njemu vas čeka kratka ali bogata istorija pamuka.

Odakle potiče pamuk?

Zanimljivo je to da zapravo niko ne zna koliko je zaista pamuk star. Naučnici su pronašli delove pamučnih loptica u pećinama Meksika, za koje veruju da su najmanje 7000 godina stare. Poznato je da se u podnožju reke Ind u Pakistanu, pamuk uzgajao i brao još 3000 godina pre nove ere, dok se u istom periodu u Egiptu nosila pamučna odeća.

Poznato je da su arapski trgovci doneli pamuk u Evropu oko 800. godine nove ere, a zanimljivo je to da je Kolumbo prilikom otkrivanja Amerike zapisao da se pamuk gaji na Bahamima. Oko 1500. godine, pamuk je već bio poznat širom sveta, a veruje se da je prvo seme pamuka zasađeno upravo na Floridi 1556. godine.

Foto: https://unsplash.com/photos/W2QF19YrmDo

Kako se razvijao kolonijalizam, tako se i povećavala i proizvodnja, odnosno uzgajanje pamuka u Americi, koja postaje poznata po proizvodnji pamuka širom sveta. Početkom 17. veka, Britanija uvozi dezenirane pamučne tkanine iz Indije, koja je i dan danas jedan od najvećih proizvođača pamuka na svetu.

Uvoz pamuka bio je izuzetno povoljan, pa se dostava pamuka iz Indije uskoro proširila čitavom Evropom. Zanimljivo je da je i tada, baš kao i danas, pamuk bio korišćen među svim klasama, a cena komada razlikovala se u to vreme po dezenu – najskuplje tkanine bile su ručno bojene i atraktivnog cvetnog dezena.

Skromniji komadi pamuka, bili su jednostavnog, šablonskog dezena, koji su kreirani velikim valjcima.

Ekspanzija pamuka – kada počinje masovna proizvodnja komada od pamuka?

Pamuk prvi put počinje da se mašinski prede u Engleskoj 1739. godine, industrijska revolucija i izum takozvane “koton džin” mašine, odnosno “pamučne mašine” omogućila je da se pamuk masovno proizvodi i da dobije status koji ima danas – neizostavni deo svakodnevnice.
Ova mašina omogućila je brzo razdvajanje pamučnih vlakana i njihovog semena, i višestruko je ubrzala proces obrade pamuka, u odnosu na ručnu čak i do deset puta. Ova mašina patentirana je u Masačusetsu 1793. godine, nakon čega je počeo rapidan razvoj tekstilne industrije.
U roku od 10 godina vrednost useva pamuka u SAD-u skočila je sa 150.000$ na neverovatnih 8 miliona. Do kraja 1860. godine, u Americi se proizvodilo čak dve trećine svetske zalihe pamuka. Pamuk je imao mnogobrojne političke implikacije, što dosta govori o njegovom značaju za razvoj civilizacije.

Zahvaljujući pamuku, Indija je dobila svoju nezavisnost od Britanije, dok je Amerika postala veliki proizvođač pamuka upravo zbog svojih kolonizatorskih nastojanja.

Foto: https://unsplash.com/photos/eBtwD6ZG78I

Pamuk danas – zbog čega je pamuk neizostavni deo naše svakodnevnice

Danas se vrednost industrije proizvodnje pamuka procenjuje na neverovatnih 425 milijardi dolara. Iako u poslednje vreme, primat u tekstilnoj industriji preuzimaju sintetički materijali, udeo tekstila od pamuka je i dalje veliki – čak 21% svih tekstilnih proizvoda na svetu skrojeno je od pamuka.

Pamuk je nesumnjivo prepoznat kao jedan od najkvalitetnijih materijala na tržištu danas, a niska cena i relativno laka proizvodnja ga čine odličnim za masovnu upotrebu. Pamuk je prirodni i hipoalergijski materijal, zbog čega se osim za garderobu koristi i u medicini.
Pelene, zavoji i gaze skrojeni su od 100% pamuka, budući da je ovaj materijal poznat po tome da ne izaziva nikakve alergijske reakcije. Pamučna garderoba se lako održava i pere.

Nema sumnje da je pamuk materijal koji je i danas jako važan za čovečanstvo. Ali šta će biti u budućnosti? Kakva su predviđanja za pamuk u narednim godinama?

Budućnost pamuka – kakva su predviđanja o pamuku u budućnosti?

Tržište pamuka je ogromno i dan danas, a globalni trendovi i sve veća potreba za održivim materijama prognoziraju svetlu budućnost pamuka. Pamuk je prirodni, biorazgradivi materijal, podložan reciklaži. Zbog toga je pamuk višestruko bolja opcija od sintetičkih vlakana, koja se zadržavaju u prirodi i do nekoliko stotina godina.

Danas znamo da će okretanje ka održivim materijalima, podložnim recikliranju biti od ključne važnosti za opstanak planete Zemlje, naših reka, zemljišta i samih ljudi. Zbog toga možemo sa velikom sigurnošću predvideti, da će se u budućnosti pamuk koristiti više nego ikada, te da će sintetička vlakna i materijali postati prošlost.

Pamuk je oduvek imao veliki uticaju na istoriju čovečanstva, a izgleda da ćemo njegov pravi značaj videti u bliskoj budućnosti.

Takođe pročitajte

Teodosi Spasov na Nišvilu!

Teodosi Spasov (1961), čuveni bugarski kavalista, nastupiće u glavnom programu ovogodišnjeg Nišville jazz festivala sa …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.