nedelja , 28 novembra 2021

“Istorija muzike” na predavanju u Nišu

Zanima vas kako se menjao pristup muzici kroz vekove, kada su nastali gudački instrumenti i kako se menjali kroz istoriju, dobro nam došli na još jedno akademsko predavanje pod nazivom „Istorija muzike“.

Predavanje će držati profesor Igor Aleksić sa Fakulteta umetnosti u Nišu, u četvrtak 14. decembra, u 18 sati, u svečanoj sali Univerzitetske biblioteke.

U fokusu predavanja biće istorija i razvoj gudačkih instrumenata. Zainteresovani će biti u prilici da se upoznaju sa najznačajnijim kompozicijama pisanim za gudačke instrumente, kao i interesantnim detaljima iz života čuvenih kompozitora i izvođača.

Igor Aleksić, vanredni profesor Fakulteta umetnosti u Nišu, diplomirao je i magistrirao violinu na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Aleksandra Pavlovića.
Na istom fakultetu završio je i postdiplomske studije iz Kamerne muzike, u klasi profesora Uroša Pešića. Od 1991 do 1997. godine bio je član Beogradskog gudačkog orkestra “Dušan Skovran”, sa kojim je nastupao u okviru brojnih turneja širom Evrope; 1997. godine odlazi u Dominikansku Republiku – radi u Nacionalnom simfonijskom orkestru u Santo Domingu i aktivan je član gudačkih kvarteta Beloti i Del Orbe.
Od 2003. godine radi kao profesor violine na Fakultetu umetnosti u Nišu. Osnivač je i član ansambla “Konstantinus”, u okviru kojeg deluje nekoliko kamernih sastava, kao i orkestra “Kamerata Serbika” iz Beograda, sa kojima ostvaruje zapažene nastupe u zemlji i inostranstvu.

Ovo je još jedno u nizu predavanja koje organizuju Univerzitetska biblioteka “Nikola Tesla” i EU info kutak Niš.

Prisustvovanje predavanju je besplatno, ali ga je, iz organizacionih razloga, potrebno najaviti do 13. decembra u 19 sati (telefonom, na broj 018/254-461, ili mejlom, na [email protected]).

Takođe pročitajte

Vlasotinački kuvar po naški

S vinjagu sam počela da pisujem ovoj kuvarče, sas slatko od grojze ću ga završim, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.