Iste šanse za početnike i velike investitore

Opština Vlasotince pruža podršku preduzetnicima početnicima, kao i investitorima u svim fazama investicionog procesa, kaže Marinko Đorđević, savetnik za projekte u kancelariji za Lokalni ekonomski razvoj (LER).

“Ova podrška se ogleda u pružanju informacija i usluga oko odabira investicione lokacije (greenfield i browfield lokacije), izrade investicionog programa i biznis plana, pribavljanja potrebnih dozvola i saglasnosti, izrade tehničke dokumentacije, registracije privrednog subjekta i dobijanja nacionalnih podsticaja i subvencija. Kreiranjem podsticajnog ambijenta u lokalnoj samoupravi za razvoj preduzetništva kroz izgradnju infrastrukture, uređnjem, planski i nfrastrukturno, industrijske zone i drugih poslovnih zona. Imidž ozbiljnog i pouzdanog partnera opština Vlasotince gradi na efikasnoj administraciji i pružanju podrške investitorima, dodaje Đorđević.

Šta je konkretno urađeno a šta se planira?

“Urađen je Plan detaljne regulacije za industrijsku zonu, infrastrukturno se opremaju investicione lokacije. U godini preduzetnišzva je sprovedeno podsećanje na dugogodišnju tradiciju Vlasotinca kao preduzetničkog centra kroz štampanje i promociju publikacije/brošure, takođe urađen je osvrt na uspešne primere preduzetništva danas, štampana je i distribuirana publikacija.
Urađen je i katalog potencijalnih lokacija za mogućnostima investiranja za otpočinjanje raznih delatnosti. Sprovodi se i kampanja putem štampanih flajera za iste.
U planu je formiranje fonda za preduzetništvo radi davanja podsticaja razvoju preduzetništva da se ojačaju preduzetničke snage, pomogne preduzetnicima koji počinju posao ili su ga, do određenog nivoa, već razvili i pruži finansijski nefinansijski oslonac za dugoročni razvoj preduzetničkog duha.

Imate li podršku republičke vlasti?

“Republika Srbija finansijski podržava direktne investicije, odnosno investicione projekte u proizvodnom sektoru. Direktne investicije u materijalna i nematerijalna sredstva za započinjanja obavljanja nove poslovne delatnosti ili proširenja postojeće delatnosti ili proširenja postojećeg proizvodnog programa i kojima se obezbeđuje otvaranje novih radnih mesta i razvoj privrede. Takođe, Vlada Srbije pomaže i izgradnju poslovne infrastrukture čime se poboljšava poslovna klima.

Koji su najveći izazovi i problemi oko započinjanja biznisa?

“Plansko korišćnje raspoloživih finansijskih resursa (nacionalnih i internacionalnih), posebno za kapitalne projekte u domenu svih vidova infrastrukture. Diversifikacija lokalne ekonomije- razvoj i podrška MSP i osposobljavanje postojećih preduzeća za nove aktivnosti.Podsticanje svih oblika preduzetništva, pre svega žena, pripadnika manjina i mladih. Pri tome očekujemo rešavanje i problema kao što su nepovoljna demografska kretanja-natalitet, mortalitet, migracije-depopulacija brdsko-planinskog područja, pojedini vidovi infrastrukture još uvek loši i zastareli, dugogodišnje privredno zaostajanje opštine-tradiconalne privredne grane i velika preduzeća zamrli, obrazovni nivo radne snage neusklađen sa trenutnim potrebama tržišta i privrede,nedostatak programa formalnog i neformalnog obrazovanja;
Ulaganja od lokalnog značaja predstavljaju ulaganja koje doprinose privrednom i društvenom razvoju jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji se realizuje. Ova ulaganja se realizuju preko Programa lokalnog ekonomskog razvoja i/ili pružanja stručne pomoći i podršku ulagaču u realizaciji ulaganja.

Koliko radnji i preduyetnika ima u Vlasotincu, kakva je rodna struktura?

“Privrednu strukturu opštine karakterišu dominantna zastupljenost tradicionalnih sektora industrije (tekstilna i elektronska) kao i građevinarstvo i prehrambeno procesna industrija. Ekonomija opštine leži na 161 privrednih subjekata (uključujući predstavništva i filijale) i preko 1000 preduzetnika, tačnije 1064. Broj privrednih subjekata se iz godine u godinu povećava i njihov najveći deo čine mala i srednja preduzeća. Od ukupnog broja zaposlenih 42.27 posto radi u privredi, 42.28 posto u javnom sektoru, dok je u sektoru usluga zaposleno 15.46 posto. Što se tiče rodne strukture, nemam podataka iako smatram da je potrebno voditi rodno odgovornu statistiku.

Ovaj tekst urađen je okviru projekta „Ruka zlata vredne“ koji delom sufinansira Opština Vlasotince.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Takođe pročitajte

Boban iz Niša, jedan je od najvećih kolekcinara i uzgajivača kaktusa

U kaktuse se zaljubio pre tri decenije i ta ljubav samo raste jer je opčinjen …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.