Ispovest oca koji je sinu po drugi put darivao život

„Kada se roditelju razboli dete bez obzira koliko godina ono ima jedino o čemu razmišlja je da mu pomogne a kada zna da ga može vratiti među zdravima više o ničemu drugom ne razmišlja već samo kako da to izvede, reči su Trajka Vasića (61) koji je svom sinu poklonio život po drugi put.

trajko vasic otacDrama u porodici Vasić iz sela Donja Budruga kod Gnjilana počela je sredino januara ove godine kada je potpun zdrav Nebojša (35), jedno od troje dece Trajka Vasića oboleo. Počeli su da mu otkazuju bubrezi i lekari to nisu mogli da zaustave. Dijaliza mu je iscrpljivala organizam a porodicu je izjedalo bolno saznanje da su mu bez transplatacije dani odbrojani. Ali, samo u ovom regionu na bubreg čeka 200 pacijenata koji su u sličnoj situaciji.

Nebojši je svakim danom bivalo sve gore a jedino svetlo na kraju tunela je bila mogućnost da mu otac donira bubreg.

„Kada su mi rekli da se Nebojša može izlečiti ako ja pristanem da mu dam bubreg ni trenutka se nisam dvoumio. Iskren sam potpuno. Imam još dve ćerke, Gordanu i Slađanu, i za njih bi život dao. Kada su bili gotovi svi nalazi jedino sam se molio Bogu da ova žrtva ne bude uzaludna i da Nebojša živi zbog svoje dece, a troje ih ima. Sve jedno drugom do ušiju, od tri, šest i 10 godina. Kako bi im kao deda izašao na oči da im nisam spasio oca. Kad roditelj poklanja život svom detetu to nije žrtva, to je nešto što se ne ume opisati, priča Trajko koji se oporavlja na niškoj Klinici za nefrologiju. U sobi pored njega je Nebojša koji je operisan minulog petka. Svi se nadaju brzom povratku kući. Nefrolog Branka Mitić kaže da su kod obojice svi rezultati ohrabrujući i da im urinarni trakt funkcioniše,

nebojsa vasic bubreg gnjilaneDrama ove porodice nije retka samo što su bili u prilici da pomognu jedni drugima. Mnogi nisu u mogućnosti jer jednostavno nema srodnih davalaca. Dešava se da ni majka, ni otac brat ili sestra ne mogu pomoći jer se nema podudaranja. Čekanje na novi bubreg, novi život „ubija“ a osećaj bespomoćnosti stvara agoniju od koje se ne može pobeći.

„Jedini način je da se poveća broj kadaveričnih donora jer jedan čovek može spasiti čak osam života. Od svih transplatacija u Srbije tek je manje od trećine od takvih donora. Za razliku od Hrvatske gde je zakonom regulisano da su svi potencijalni donori osim ako neko izričito ne izjavi da to ne želi biti, kaže primarijus dr Goran Paunović, šef Tima za transplataciju niškog Kliničkog centra.

bubreg lekariInače, Nebojša je stoti pacijent kome je presađen bubreg u ovoj ustanovi od 2007.godine. Operacija je izvedena na Klinici za kardiohirurgiju i transplataciju u kojoj je od 24.novembra 2014.godine obavljeno 20 takvih operacija. U toku su, prema rečima prof.dr Zorana Radovanovića, direktora KC Niš pripreme da se osim transplatacije bubrega radi i transplatacija jetre.

„Imamo dva operacione sale koje su u potpunosti opremljene za transplatacije. Takođe, tim od 25 lekara i medicinskog osoblja u veoma kratkom roku može pripremiti zahvat ukoliko se javi donor, kaže docent dr Dragan Milić, direktor pomenute Klinike

Takođe pročitajte

Kako se efikasno zaštititi u sezoni virusa?

Sa dolaskom hladnijih meseci, posebno krajem jeseni i početkom zime, nastupa sezona virusa od kojih …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.