sreda , 17 avgusta 2022

Ishrana dijabetičara: namirnice koje se preporučuju, a šta izbegavati

Jedan od osnovnih principa u lečenju obolelih od dijabetesa je primena adekvatne ishrane. Kod planiranja dijete važno je očuvati odnos između ugljenih hidrata, masti i proteina.

Od ukupnog energetskog unosa ugljeni hidrati treba da čine 45-55%, masti manje od 35%, a proteini 20%. Ukoliko i sami imate nedoumice na ovu temu, lekari različitih specijalnosti svakodnevno su vam dostupni na DokTok platformi za besplatne zdravstvene konsultacije. Registrujte se na www.doktok.rs, zakažite svoju konsultaciju i rešite nedoumice koje imate bez odlaska u zdravstvenu ustanovu.

Namirnice koje su dozvoljene i koje se preporučuju kao zamena za hleb su: hleb od celog zrna, ražani ili integralni, ovsene, ječmene ili ražane pahuljice, testenina od durum testa, integralni pirinač, kačamak, krompir, sočivo i pasulj. Što se tiče povrća, preporučuje se 400-500g dnevno, sveže kao salata, bareno ili na pari, dok je voće dozvoljeno sve osim grožđa, smokve, šljive, banane i to takođe u količni od 500g dnevno podeljne u više obroka kao užina.

Mlečni proizvodi koji su dozvoljeni su obrano slatko mleko, kiselo mleko, jogurt sa 1-1,6% mlečne masti, nemasni sirevi. Od mesa se preporučuju pileće, ćureće, teleće, juneće, konjsko ili divljač, a od ribe: pastrmka, smuđ, štuka, haringa, tuna, skuša i losos. Dozvoljena su i 2-3 barena jajeta nedeljno, biljne masnoće poput suncokretovog ulja za kuvanje, maslinovog za salate i ulje koštica grožđa za kratko prženje.

Preporuke su da se obroci spremaju na pari, bareno, dinstano sa dodatkom ulja na kraju, pečeno u rerni ili na električnom roštilju.
Ono što se nikako ne preporučuje su beli hleb, proizvodi od belog brašna, kao i lisnata testa. Takođe, mlečni proizvodi sa više od 2,8% mlečne masti, kajmak, pavlaka, puter, masni sirevi, kačkavalj, ali i svinjsko, pačije, guščije i ovčije meso, kao i masne ribe kao što su som i šaran. Ne preporučuju se ni svinjski suhomesnati proizvodi, pašteta, džigerica, kao ni loj, čvarci, slanina, svinjska mast i biljni margarin.

Ono što svakako treba izbegavati pri pripremi obroka je prženje i pohovanje.

Piše: Dr Dragana Milosavljević, specijalista interne medicine

 

Izvor: DokTok Portal

 

 

Takođe pročitajte

Posle KORONE u Nišu povećan broj dobrovoljnih davalaca krvi

Epidemija Kovid 19 bespovratno je promenila svet a neke stvari učinila je boljim, barem što …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.