četvrtak , 7 jula 2022

Irvin Jalom-Zar je ovo bio život? Pa dobro! Još jedanput!

Irvin Jalom rođen je 1931.godine u Vašingtonu, a do svoje 15. godine živeo je sa svojom porodicom koja je pre njegovog rođenja emigrirala iz Rusije, u siromašnom crnačkom kvartu kao jedini Jevrej bele puti.

Osim njegovih stručnih dela, Jalom je napisao i mnogo romana, i eksperimentisao sa raznim tehnikama pisanja. Irvin Jalom danas važi za ikonu humanističke psihoterapije , autor je 9 romana i priča od kojih su nam dobro poznati naslovi poput: “Kad je Niče plakao”, “Lečenje Šopenhauerom”..
Svoj uticaj na oblikovanje humanističkog i egzistencijalnog pristupa ljudskoj patnji i mentalnim poremećajima širio je intenzivnom psihijatrijskom praksom, stručnim radovima kao i književnim delima u kojima su zastupljene terapeutske ideje antike, helenizma i moderne filozofije.
U knjizi “Svakim danom sve bliže” Jalom je pozvao pacijenta da bude koautor i piše o doživljaju terapije. Кnjiga ima dva različita glasa koja posmatraju isto iskustvo u naizmeničnim delovima. Jalomova dela su korišćena kao udžbenici na fakultetima, i standardno štivo za studente psihologije. Njegov novi i jedinstveni pogled na odnos pacijenta i klijenta je uvrštavan u rasporede programa psihologije na školama kao što je Džon Džej koledž krivičnog prava u Njujorku.
“Lečenje Šopenhauerom” je po mišljenju čitalaca fantastična knjiga. Mnogi se slažu da će tu knjigu ponovo pročitati, jer prosto sama knjiga otvara još hiljadu nekih pitanja, može se sagledati kao mini analiza koje čovek sam može da proveri, a takođe je za mnoge Jalomove poštovaoce , “Lečenje Šopenhauerom” knjiga iz koje neiscrpno mogu izvlačiti najrazličitije stvari.
Upoznavajući se sa delima Irvina može se primetiti da vrlo često piše o svojoj majci, sa kojom kako kaže nije uspeo da ostvari pravi kontakt te da je bilo teško udovoljiti joj, ali ističe kako je bila vredna žena i da je ona bila ta koja je vodila porodični posao.
Jalom je dosta eksperimentisao na polju psihoterapije, vođen kako onim što su, osim Frojda, pisali Karen Hornaj, Erih From i brojni evropski autori, tako i pričama svojih pacijenata. Njegov pristup podrazumeva da je terapeut tokom seanse aktivan i lično angažovan. Gotovo na svakoj seansi postavi pitanje koje se tiče odnosa između njega i pacijenta.

Na primer: “Da li naš današnji razgovor ispunjava vaša očekivanja?”  “Da li u ovom trenutku osećate bliskost ili smo se udaljili?”

U memoarima beleži da je terapeutska seansa dubok i autentičan susret dvoje ljudi, a kao poređenje koristi izraz “ostrvo intime“.
U jednom od svojih intervjua na pitanje šta je potrebno da bi uspostavili blizak odnos s nekim rekao je:
Važno je da ima mnogo empatije. Odgovarajuća empatija, tj.razumevanje stanja u kom se nalazi druga osoba, kamen je temeljac psihijatrije. Važno je da razumemo kako se drugi oseća i zašto se ponaša tako kako se ponaša. Možda su ga roditelji povredili, možda su mu ostali ožiljci iz detinjstva. Karl Rodžers, psiholog rođen početkom prošlog veka, izdvojio je najvažnije elemente terapije, a jedan od njih je bio odgovarajuća empatija. Drugi je bio iskrenost, treći bezuslovna briga za pacijenta. Ta tri elementa važe i danas, posle brojnih istraživanja na tom polju.

Jalom poručuje da ljudi trebaju i mogu živeti ispunjen život punim plućima. Kontakt sa ljudima je bitan i ključan faktor jer izolacija od sveta otežava proces suočavanja sa smrću, a to na kraju krajeva čeka svakog od nas.

“Što više poznajemo sebe, bolje živote možemo da živimo. I kada zapadnemo u nevolju, vrlo često ono što se dešava je da izrone delovi ličnosti koje ni mi sami ne poznajemo dobro.” – kaže Jalom.

Foto: https://www.facebook.com/Irvin-D-Yalom-149406245836/

Takođe pročitajte

Sve o ADHD sindromu kod dece

Hiperaktivnost je poremećaj pažnje praćen psihomotornim nemirom. Poznat je još pod imenom ADHD sindrom (Attention …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.