utorak , 13 aprila 2021

Iranska umetnica sanja o boljem svetu u Centru za migrante

Sadighe Lorestani  (26), iranska umetnica već dve godine od surovosti migrantskog života skriva se u umetnosti i u Centru za prihvat migranata u motelu “Vranje” stvara svoja umetnička dela.

Sadighe od detinjstva želi da postane sliakrka ali joj njeni roditelji nisu u tome podržavali niti su je hrabrili da razvija svoj talenat. Ipak, nije odustala od umetnosti pa je karijeru je započela u pozorištu u Iranu, gde je učestvovala u pisanju delova predstava.

Zbog svojih spisa, progonili su joj iranske vlasti jer su predstave u kojima je bila uključena, pisala o siromašnoj klasi Irana, što se smatra kritikom Vlade. Sa suprugom Naemom bila je primorana da se pre dve godine upusti u neizvestan migrantski život. Posle dvogodišnjeg boravka u Tursku krenuli su dalje na put i već par meseci su u Vranju. Sadighe je skupila snage da se prihvati slikanja ali i pisanja pozorišnih komada.

“Crtanje me opušta, vodi me do drugog sveta kao i likovi o kojima trenutno pišem za predstavu. Više volim izmišljene likove nego stvarne jer ne mogu da me povrede, kaže Sadighe.

“U Srbiji su ljudi primetili moj talenat i ohrabrili me da crtam. I sama se osećam drugačije i inspiracija samo navire, veli ova umetnica koja je srećna što je njen suprug Naem, podržava je i ponosi se njenim dostignućima. I on sam se bavi pisanjem poezije.

“Priča u mojoj predstavi ima srećan kraj, za razliku od mog života do sada, otkriva nam Sadighe.

Takođe pročitajte

Izložba unikatno oslikanog tekstila Milene Anđelković u galeriji Art 55

Milena Anđelković,  slikarka iz Niša predstaviće se svojim sugrađanima 13.aprila u galeriji Art 55 gde …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.