Intenzivni detoks – Lepi iznutra i spolja

Detox organizma je  termin koji vrlo često čujemo i postao je popularan, a odnosi se na čišćenje organizma od štetnih materija koje smo vremenom u njega akumulirali.

Ivana Nikolić Jovanović nutricionistkinja i vlasnica Smoothie Shopa u Nišu, osmislila je kompletan program intenzivnog detoksa koji nam na ukusan, zdrav i jednostavan način nudi da učinimo preko potrebnu stvar za naše zdravlje.

Intenzivan detoks ne traje dugo i njegov cilj je prvenstveno oporavak organizma i povratak energije i dobrog zdravlja i raspoloženja.

Intenzivni detox program nam pomaže da brže i efikasnije izbacimo toksine iz svog organizma i sve ono štetno što je nagomilavano. To se čini uz pomoć napitaka koji se piju 5 dana u kontinuitetu, odnosno po 4 dnevno. Ono što je vrlo bitno pored konzumacije napitaka jeste da tokom intenzivnog detoksa u naš plan i program uključimo i neku fizičku aktivnost. Izbacivanje tečnosti iz organizma je sastavni deo intenzivnog detoksa – neka masaža, najbolje da to bude limfna i ručna masaža ali i već dobro poznata maderoterapija, koja se pokazala kao jedna od najuspešnijih metoda za izbacivanje tečnosti. – kaže Ivana.

This slideshow requires JavaScript.

Među toksinima postoji i podela, jer oni predstavljaju zapravo specifične otrove koje stvaraju živi organizmi. Pa tako postoje:

-fitotoksini koje stvaraju biljke

-zootoksini koje stvaraju životinje

-mikotoksini koje stvaraju gljivice

-bakterijski toksini koje stvaraju bakterije. Ovakvi toksini izazivaju trovanje hranom.

Sve ovo na neki način može dospeti u naš organizam kroz hranu koju jedemo.

Međutim to nije kraj detoksikacije, u sve to uvrštena je još jedna stavka na koju manje obraćamo pažnju, a podjednako je bitna te nam je Ivana objasnila o čemu je reč:

U sve to smo uvrstili i detoks kose, tj. detoks temena glave koje priznaćemo da retko tretiramo taj deo tela, a izuzetno je važan, jer i naša kosa je sakupljač raznih toksina iz spoljašnosti poput smoga, dima i ostalih štetnih stvari koje nas nažalost okružuju. –

Kada 3 stavke iz kompletnog detoksa: – detoksijaciju uz pomoć napitaka, masaža tela, fizičku aktivnost(fitnes ili bilo koja druga aktivnost, koja odgovara svakome ponaosob) poslednja ali ne manje bitna stavka, detoks kose je završni korak, kako bi se ceo proces detoksikacije zaokružio.

Preporuka za trening, masažu i detoks kose je deo koji obavljaju samo stručna lica koji se bave time, moja preporuka se bazira isključivo na napicima, sve ostalo se radi konsultovanjem Dijane Marković- stručnjakom u polju fitnesa i maderoterapije i Jelene Dinić, stručnjakom za kosu iz frizerskog salona Cosmos Cut u Nišu.

Ovaj intenzivni detoks program je za svakoga, zato što ne može da ima bilo kakvih loših efekata, svakom od nas je itekako dobrodošao detoks organizma čak se preporučuje da jednom nedeljno bez ikakvog detoksa i stručne konsultacije, sami sebi radimo detoks kako bi se očistili od sve hrane koju konzumiramo, a nije tako pogodna za naše telo.

Pod samostalnim čišćenjem organizma misli se na ispijanje ogromne količine tečnosti u vidu čajeva i prirodnih sokova.

Ono što bi takođe napomenula jeste da intenzivni detoks traje 5 dana, ali za ljude koji u kontinuitetu imaju jake treninge trebalo bi da imaju 3 dana detoksa, zatim sledi 3 dana pauze tokom koje će nastaviti sa treninzima, kako bi se izbegla dehidratacija organizma, i završnica su još 3 dana detoksa.

Uz napitke dozvoljeno je jesti salate od povrća, bez dodataka masti bilo kakvog porekla, sa vrlo malo soli(morska, himalajska) i sa malo ceđenog limona kao soka. Ukoliko ipak osetite veliku glad ili nedostatak energije, čorba od povrće može pomoći da povratimo snagu. –

Kada se odlučimo na  detoksikaciju, to znači i promenu nekih navika koje moramo uvesti u našu svakodnevnu rutinu. Ako ne odmah, onda postepeno, odgovarajućim tempom.

Preporuka je da svako od nas barem jednom mesečno izdvoji vreme za detoks, ne može škoditi jer nakon tog kratkog perioda detoksa neminovno je da ćemo osetiti blagu poletnost,sveukupnu energičnost organizma, bolju koncentraciju..Sve ovo se radi preventivno, kako bi sprečili, a ne lečili.. makar jedan detoks godišnje je opet bolje za naše zdravlje nego ne uraditi nijedan. Ne moramo se baš striktno pridržavati toga da to bude tačno jednom mesečnom sve treba biti u skladu sa našim ciljevima i voljom. – dodaje za kraj Ivana.

Više o intenzivnom detoks programu možete saznati na stranici Smoothie Shop-a.

Takođe pročitajte

Majski likovni salon u Galeriji LKC

U Galeriji Leskovačkog kulturnog centra u ponedeljak, 29. maja u 19 sati biće otvoren 27. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.