Institut „Niška Banja“ obeležava Svetski dan borbe protiv osteoporoze

Svetski dan borbe protiv osteoporoze se obeležava 20. oktobra svake godine, a kampanja je posvećena podizanju svesti o prevenciji, dijagnostici i lečenju osteoporoze.

Moto kampanje  „KORAK DO ZDRAVLJA KOSTIJU“ („STEP UP FOR BONE HEALTH”)

Prelomi usled osteoporoze imaju nepovoljan uticaj na milione ljudi širom sveta i rezultiraju ogromnim društveno-ekonomskim troškovima za društvo i zdravstvene sisteme. Ipak, uprkos efikasnom medicinskom napretku u smanjenju preloma, manji broj muškaraca i žena se leči.
Samo 20% pacijenata sa osteoporotičnim prelomima je dijagnostikovano i lečeno od osteoporoze.

Širom sveta, svaka treća žena i jedan od pet muškaraca starijih od 50 godina će imati osteoporotični prelom. Osteoporoza uzrokuje da kosti postanu slabe i krhke, pa se lako lome – čak i kao rezultat manjeg pada, udara ili naglog pokreta. Prelomi koji su izazavani osteoporozom mogu biti opasni po život i glavni uzrok bola i dugotrajne invalidnosti.

Danas u vreme pandemije virusa Сovid 19, zbog komplikacija koje ovaj virus nosi, još je značajnije da obratimo pažnju na prevenciju zdravstvenih problema koje imaju pacijenti oboleli od osteoporoze.

U Institutu „Niška Banja“ pacijenti sa uputom izabranog lekara mogu uraditi merenje mineralne koštane gustine (osteodenzitometrija) radi praćenja gubitka koštane mase. Takođe na sajtu www.radonnb.co.rs nalaze se vežbe za prevenciju osteoporoze, koje mogu
pomoći pacijentima koji boluju od osteoporoze da lakše savladaju prepreke u svakodnevnom životu.

5 KORAKA DO ZDRAVIH KOSTIJU

1. VEŽBA
Redovno vežbajte – držite kosti i mišiće u pokretu. Najbolje su vežbe za jačanje mišića, vežbe ravnoteže i balansa.

2. ISHRANA
Uverite se da je vaša ishrana bogata hranljivim materijama zdravim za kosti. Kalcijum, vitamin D i proteini su najvažniji za zdravlje kostiju. Sigurno izlaganje suncu pomoći će vam da dobijete dovoljno vitamina D.

3. ŽIVOTNI STIL
Izbegavajte negativne životne navike. Održavajte optimalnu telesnu težinu, izbegavajte pušenje i prekomerno konzumiranje alkohola.

4. FAKTORI RIZIKA
Saznajte da li imate faktore rizika. Obratite se svom lekaru, posebno ako ste ranije imali prelom, ako ste imali porodičnu istoriju osteoporoze ili uzimate posebne lekove koji utiču na zdravlje kostiju.

5. TESTIRANJE I TRETMAN
Testirajte se i po potrebi lečite. Ako ste u visokom riziku, verovatno će vam biti potrebni lekovi i promena života kako biste se zaštitili od preloma.

Takođe pročitajte

Peti foto konkurs OBJEKTIVno Vranje – „Verski objekti(v)“

Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost (CMTDO) iz Vranja, već petu godinu za redom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.