petak , 5 juna 2020

INOVACIJE – revolucija u industriji projektovanja

Projekat “Arxitekt”, niškog preduzeća Future Reality Systems, bespovratno je dobio od  republičkog Fonda za inovacionu delatnost  80 hiljada evra za razvoj mobilne aplikacije za dizajn enterijera bazirana na konceptu proširene stvarnosti.

Jedan od suvlasnika Petar Pejić pojašnjava da će njihov proizvod omogućiti sedam puta brže projektovanje i da predstavlja revoluciju u ovoj oblasti.

“Dobili smo podršku za razvoj inovativnog proizvoda (mobilne platforme) koja ce ubrzati proces arhitektonskog projektovanja. Sve je to bazirano na mom doktoratu ali sada istrazivanja i nauku pretačemo u praktičan proizvod i pravimo revoluciju u celoj industriji projektovanja, kaže Pejić

Inače, dvadesetpet (25) inovativnih projekta srpskih preduzeća podržano je sa 2,45 miliona evra u vidu bespovratnih sredstava u okviru programa podrške tehnološkim inovacijama. U okviru Programa ranog razvoja, koji je namenjen preduzećima u ranoj fazi razvoja, bespovratna sredstva su odobrena za 20 inovativnih projekata u ukupnom iznosu 1,45 miliona evra, dok su u okviru Programa sufinansiranja inovacija sredstva u iznosu od 1 milion evraodobrena za 5 projekata. Pojedinačno za svoje inovativne projekte dobili do 80.000 evra bespovratnih sredstava u okviru Programa ranog razvoja, odnosno do 300.000 evra u okviru Programa sufinasiranja inovacija.

Inovativni projekti za koje je odobreno finansiranje dolaze iz različitih industrijskih oblasti, a najviše iz oblasti softvera i izrade aplikacija, informaciono-komunikacione tehnologije, kao i mašinstvo i mašinski inžinjering, novi materijalii nano-tehnologije. Većina podržanih posluje u Beogradu, zatim Nišu, Novom Sadu, Kraljevu.

Na ovogodišnji javni poziv za ova dva programa koji je završen 1. septembra 2017. godine zabeležen je rekordan broj prijava predloga inovativnih projekata preduzeća, čak 66,9% više u odnosu na 2013. godinu. Fond je primio 237 prijava, od čega 137 za Program ranog razvoja i 100 za Program sufinansiranja inovacija. Nakon nezavisnih međunarodnih recenzija, Ekspertska komisija Fonda putem konsenzusa donela je najpre odluku o projektima koji su ušli u uži izbor (32 projekta), a nakon direktnih prezentacija i konačnu odluku o finansiranju inovativnih projekata.

 

 

 

Takođe pročitajte

Vrtići u Vlasotincu od danas otvoreni

Predškolska ustanova „Milka Dimanić“ u Vlasotincu počela je danas ponovo sa radom, po odluci Štaba …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.