subota , 16 oktobra 2021

Industrijski mehaničar – novi smer u Tehničkoj školi

Industrijski mehaničar je novi smer u Tehničkoj školi u Vlasotincu koji će moći već ovog juna da upišu svršeni osnovci.

Novi smer je rezulat saradnje između opštine Vlasotince, Tehničke škole, Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ i pet partnerskih kompanija, Gruner, Elrad, ELrad WS, IGM Mladost i SLR Vitko.

Program za profil industrijski mehaničar osmišljen je po ugledu na nemački obrazovni sistem i realizuje se po kooperativnom modelu koji podrazumeva povećani obim praktične nastave i čvrstu saradnju škole i kompanija. U drugoj godini učenici će provoditi dva radna dana nedeljno, a u trećoj, završnoj godini, tri dana nedeljno na praktičnoj nastavi u kompanijama koje sarađuju sa školom.

Milivoje Đorđevic“Moramo da idemo u korak s privredom. Pre dve godine smo pokrenuli smer elektrotehničar elektronike, a sada će zaživeti obrazovni profil trećeg, stepena indutrijski mehaničar. Dogovaraćemo se sa privredom i ubuduće o njihovim potrebama – rekao je direktor Tehničke škole u Vlasotincu Milivoje Đorđević.

“Od 2013. sprovodimo projekat za reforme stručnog obrazovanja u oblasti zanatsko-tehničkih profila. Najvažniji naši partneri su ovde, na lokalnom nivou. Kooperativno obrazovanje je obrazovanje u kom se uči i u školi i u fabrici. U Vlasotincu imamo pet vrlo angažovanih kompanija i Vlasotince zaista može biti uzor svima u Srbiji- rekla je vođa GIZ-ovog projektnog tima An Katrin Henšel.

U ime predstavnika privrede, koji su i učesnici projekta, obratio se je direktor Elrada Čedomir Božilović.

Picture 015“Mi ovde postojimo od 2014.godine i od tada pokušavamo da iniciramo  promene u obrazovnom sistemu, sagledavajući potrebe industrije. Kadrovi su jedan od najvažnijih faktora rasta i razvoja kompanije i zbog toga podržavamo ovakve forme obrazovanja – rekao je direktor Elrada.

Zadovoljstvo činjenicom da je pokrenut jedan ovakav projekat izrazio je i direktor Grunera Vladica Stanković.

“Stručan kadar je najveće bogatstvo svake kompanije. Ovo je početak podsticaja zapošljavanja. Mi želimo da deca koja se ovde rode, da ovde i ostanu – bio je kratak Stanković.

Ovaj projekat javno-privatnog partnerstva vredan je 97.750 evra. GIZ učestvuje sa 33.500 evra, opština Vlasotince sa 26.300 evra, a pet kompanija zajedno sa 37.950 evra.

Takođe pročitajte

Kompilacija grupe Lačni Franz na licitaciji LFN

Lokalna fondacija Niš (LFN) nastavlja da organizuje licitacije na kojima je cilj da se prikupe sredstva …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.