Industrijski mehaničar – novi smer u Tehničkoj školi

Industrijski mehaničar je novi smer u Tehničkoj školi u Vlasotincu koji će moći već ovog juna da upišu svršeni osnovci.

Novi smer je rezulat saradnje između opštine Vlasotince, Tehničke škole, Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ i pet partnerskih kompanija, Gruner, Elrad, ELrad WS, IGM Mladost i SLR Vitko.

Program za profil industrijski mehaničar osmišljen je po ugledu na nemački obrazovni sistem i realizuje se po kooperativnom modelu koji podrazumeva povećani obim praktične nastave i čvrstu saradnju škole i kompanija. U drugoj godini učenici će provoditi dva radna dana nedeljno, a u trećoj, završnoj godini, tri dana nedeljno na praktičnoj nastavi u kompanijama koje sarađuju sa školom.

Milivoje Đorđevic„Moramo da idemo u korak s privredom. Pre dve godine smo pokrenuli smer elektrotehničar elektronike, a sada će zaživeti obrazovni profil trećeg, stepena indutrijski mehaničar. Dogovaraćemo se sa privredom i ubuduće o njihovim potrebama – rekao je direktor Tehničke škole u Vlasotincu Milivoje Đorđević.

„Od 2013. sprovodimo projekat za reforme stručnog obrazovanja u oblasti zanatsko-tehničkih profila. Najvažniji naši partneri su ovde, na lokalnom nivou. Kooperativno obrazovanje je obrazovanje u kom se uči i u školi i u fabrici. U Vlasotincu imamo pet vrlo angažovanih kompanija i Vlasotince zaista može biti uzor svima u Srbiji- rekla je vođa GIZ-ovog projektnog tima An Katrin Henšel.

U ime predstavnika privrede, koji su i učesnici projekta, obratio se je direktor Elrada Čedomir Božilović.

Picture 015„Mi ovde postojimo od 2014.godine i od tada pokušavamo da iniciramo  promene u obrazovnom sistemu, sagledavajući potrebe industrije. Kadrovi su jedan od najvažnijih faktora rasta i razvoja kompanije i zbog toga podržavamo ovakve forme obrazovanja – rekao je direktor Elrada.

Zadovoljstvo činjenicom da je pokrenut jedan ovakav projekat izrazio je i direktor Grunera Vladica Stanković.

„Stručan kadar je najveće bogatstvo svake kompanije. Ovo je početak podsticaja zapošljavanja. Mi želimo da deca koja se ovde rode, da ovde i ostanu – bio je kratak Stanković.

Ovaj projekat javno-privatnog partnerstva vredan je 97.750 evra. GIZ učestvuje sa 33.500 evra, opština Vlasotince sa 26.300 evra, a pet kompanija zajedno sa 37.950 evra.

Takođe pročitajte

Izložba Boška Petrovića od 11.jula u niškoj Galeriji savremene likovne umetnosti

U Galeriji savremene likovne umetnosti u Nišu 11.jula u 20 sati biće  otvorena izložba Boško …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.